Fakta: Vill införa kalifat

Enligt Global Terrorism Index, en rapport som tas fram av USA-baserade Institute for Economics and Peace, har den sunniextremistiska gruppen Boko Haram blivit "den mest dödliga terroristgruppen i världen". Tusentals människor har dödats och miljoner är på flykt.

Gruppen tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet är att införa en islamisk stat. Men den är även verksam i Tchad, Niger och norra Kamerun. Enligt Amnesty har Boko Haram kring 15 000 medlemmar.

Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa. Gruppen kallar sig självt ibland för Islamiska statens västafrikanska provins (Iswap). Gruppens ledare Abubakar Shekau svor trohet till terrorrörelsen Islamiska staten i fjol.

Boko Haram förlitar sig i allt större utsträckning på barn. Inte sällan tvingas små flickor agera självmordsbombare eftersom de lätt passerar obemärkt förbi på offentliga platser, exempelvis marknader.

276 flickor rövades bort från en skola i Chibok i nordöstra Nigeria den 14 april 2014. 57 av dem har lyckats fly.

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria i maj i fjol. Då lovade han bland annat att "krossa" Boko Haram innan året var slut.

Samtidigt är regeringen påtgaligt återhållsam i sina kommentarer om den nya film som publicerades i går och där några av flickorna förekommer. Videon, som visats på CNN, är det första kända livstecknet från de kidnappade sedan maj 2014 då ett videoklipp visade ett 100-tal flickor som citerade Koranen.

Tre mödrar till de bortförda och en skolkamrat har bekräftat identiteten på de 15 flickor som syns i den nya videon, vilken ska ha filmats på juldagen i fjol. Flickorna bär svarta och grå hijab, och i klippet säger de sina namn samt att de fördes bort från skolan i Chibok i nordvästra Nigeria och att alla "mår bra".

– Det är definitivt våra döttrar …allt vi vill är att regeringen ser till att vi får tillbaka våra flickor, säger en av mammorna efter att ha sett filmen.

Den nigerianska regeringens påtgaligt försiktiga reaktioner efter publiceringen ska enligt en källa ses i ljuset av problem som uppstod när man alltför tidigt tillkännagav samtal med representanter för Boko Haram och till och med ett eldupphör. Nu säger regeringen bara att den "studerar" filmen.

– Våra underrättelse- och säkerhetstjänster fick en liknande video i juli förra året, men när de följde spåren i den filmen ledde det ingenvart, uppger källan.

Enligt sagespersonen gick det varken att få kontakt med de påstådda Boko Haram-medlemmar som gjort filmen eller information om den tillkommit på uppdrag från gruppens högste ledare Abubakar Shekau.

I en kommentar från Vita huset uppges att Nigeria har gjort framsteg i kampen mot Boko Haram, och att USA har bistått landets myndigheter för att säkra så att de kidnappade skolflickorna kan bli fria.