Fakta: Christiania

Christiania upprättades 1971 när husockupanter tog sig in på ett gammalt kasernområde i östra Köpenhamn. De lyckades sedan nå en överenskommelse med myndigheterna och de tidigare ockupanterna tillätts att bo där och även bygga nytt i fria former. Invånarna ville bygga "ett självstyrande samhälle". Området etablerades snabbt som en plats för haschhandel, främst längs försäljningsstråket som kallas Pusher Street.

Genom årens lopp har polisen gjort otaliga tillslag på Christiania och 2012 inrättades en specialstyrka kallad Task Force Pusher Street.

Mellan 2012 och juni 2016 har polisen beslagtagit mer än fem ton narkotika i stadsdelen. Uppemot 8 000 personer har anmälts för narkotikainnehav och 960 för narkotikaförsäljning.

Även stora mängder kontanter, stick- och skjutvapen har beslagtagits och mer än 1 000 bilister kring Christiania har blivit påkomna med att köra bil under drogpåverkan.

Källa: Köpenhamnspolisen

Den misstänkte började skjuta då poliser försökte stoppa honom när han kom på cykel till Christiania vid 23-tiden på onsdagskvällen.

Polisen hade haft honom under uppsikt sedan tidigare och enligt polisen kom han för att samla in dagens omsättning från en haschbod. En polis sköts i huvudet, ytterligare en polis träffades i benet och en privatperson i låret.

Mannen är tidigare dömd för ett dråpförsök 2010.

På torsdagsmorgonen greps han i sitt hem i Tårnby och mycket tyder på att han då återigen försökte skjuta mot poliserna. På platsen hittades nämligen patronhylsor med samma kaliber som använts vid polisskjutningen i Christiania.

Upptrappning

Under natten har även 25-åringens lillebror gripits. Han är misstänkt för handel med minst 48 kilo hasch.

Händelseförloppet i Köpenhamn innebär ytterligare upptrappning i kampen mot haschhandeln i Christiania.

Sommaren har präglats av en rad polisingripanden på Christiania. Den 17 juni genomfördes en stor aktion på försäljningsstråket som kallas Pusher Street, där handeln med hasch pågått i åratal.

Poliserna använde motorsågar för att demolera haschbodarna, vilket bemöttes med stenkastning. Sedan offentliggjorde polisen bilder på misstänkta stenkastare, vilket skapade ytterligare vrede mot ordningsmakten.

Sympatier för IS

"Det är ett brutalt och hårt angrepp på oss alla", kommenterade Danmarks justitieminister Søren Pind på Twitter efter skotten mot poliserna.

Enligt ett polisuttalande uppges den misstänkte hysa sympatier för terrorrörelsen Islamiska staten (IS), rapporterar AFP.

"Han har uppenbarligen kopplingar till (den militanta islamistgruppen) Millatu Ibrahim och hyser sympatier för IS" skriver polisen men konstaterar att det inte finns några bevis för att sympatierna skulle ha med brottet att göra.