Fakta: Guide Michelin

Första Guide Michelin gavs ut 1900 och delades ut gratis till alla som köpte en bil. Den listiga tanken bakom guiden var att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset om bilar så att försäljningen av dem ökade.

I guiden betygsätts maten med stjärnor där tre stjärnor är full pott och innebär betyget "värd en resa i sig".

Service, miljö och övriga intryck får betyg genom korslagda bestick (1-5 bestick).

2014 hade 13 svenska restauranger i Stockholm och Göteborg stjärnor i Guide Michelin. Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén förärades med bäst betyg - två stjärnor var. Källa: Michelin

– Å fy fan, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström när han får höra att stjärnkocken Benoit Violier hittades död i sitt hem. Enligt schweizisk polis tros Violier ha tagit sitt liv. Han drev en restaurang utanför Lausanne, som hade tre stjärnor i Guide Michelin, och enligt AFP var han orolig att framgången skulle ha ett slut.

– Det är mycket prestige i det där med stjärna. Det är en press att gå och vänta på om man får en stjärna eller behålla den man har, säger Mannerström.

2003 tog den franske stjärnkocken Bernard Loiseau sitt liv efter att hans restaurang nedgraderats av Guide Michelin, rapporterar AFP.

– Jag var där några gånger men tyckte inte det var så märkvärdigt att det förtjänade tre stjärnor. När han tappade sin stjärna tappade hela byn businessen. Han blev väl helt förtvivlad och gick och sköt sig, säger Mannerström.

Mannerström arbetade själv hårt under många år för att hans dåvarande restaurang Sjömagasinet i Göteborg skulle få en stjärna.

– Visst är det roligt att ha en stjärna. Det är bra för affärerna, men det kostar också då man måste ha mer personal, säger Mannerström.

Sjömagasinet i Göteborg fick till slut en stjärna.