Fakta: Nya djurarter kan hota ekosystemen

När djur släpps fria i biotoper där de vanligtvis inte hör hemma kan de hota arter som redan finns där.

Den burmesiska pytonormen, som först upptäcktes i nationalparken Everglades i Florida 1980, lever exempelvis på bland annat de sällsynta alligatorerna.

I dag räknar forskare med att det finns kring 30 000 burmesiska pytonormar i Everglades.

Ett av de mest berömda exemplen på arter som hotar ekosystem är när 24 kaniner skeppades till Australien 1859. Tanken var att de skulle användas vid jakt. Men man hade inte räknat med att de också förökade sig likt kaniner och snart kunde räknas i tiotals miljoner, vilket fick en förödande effekt på växtlivet och Australiens ekosystem.

Källa: BBC News.

Hur arten, som till skillnad från de inhemska alligatorerna betraktar människor som föda, hamnat i USA är oklart.

– De har åtminstone inte simmat hit från Afrika, konstaterar Kenneth Krysko på Floridauniversitetet enligt BBC News.

Den ledande hypotesen är att djuren köpts illegalt, och senare släppts fria av samlare som inte förmått att hantera dem.

Djuren hittades 2009, 2011 och 2014, men det var först nyligen som det gick att slå fast deras artillhörighet med hjälp av dna-tester.

Söder om Sahara dödas i snitt kring 200 människor per år av nilkrokodiler. Djuren, som kan bli upp till sex meter långa, lever på sådant som räkor, fiskar, insekter och däggdjur. De är också kända för att angripa boskap.

Forskare befarar nu att den afrikanska arten kan utgöra ett hot mot ekosystemet, om djuren förökar sig och sprids i nationalparken Everglades våtmarker. Tidigare har bland annat burmesisk pyton etablerat sig i Florida, efter att arten – naturligt hemmahörande i Sydostasien – hittats första gången.