Fakta: Kuba

Kommunistlandet Kuba ligger i Västindien. Landet har drygt 11 miljoner invånare. Huvudstad är Havanna med 2,2 miljoner invånare.

Efter revolutionen 1959 styrdes landet av Fidel Castro. 2008 lämnade han över till sin bror Raúl Castro.

Medellönen på Kuba är motsvarande runt 200 kronor i månaden. Turism och sockerproduktion är viktiga näringar.

Kuba är en enpartistat med en författning utformad efter sovjetisk förebild. Oppositionen är splittrad och motarbetad, den kubanska regimen kritiseras ofta för brott mot mänskliga rättigheter.

Medierna kontrolleras av partiet och staten. Kommunistpartiets femdagarstidning heter Granma.

Källa: UI:s Landguiden med flera

Ett historiskt steg, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini när EU och Kuba i mars avslutade sina förhandlingar om ett avtal om politisk dialog och samarbete.

Vad som sägs i överenskommelsen är dock fortfarande hemligt. Avtalstexten har ännu inte lagts fram för godkännande av EU-ländernas utrikesministrar och när Civil Rights Defenders (CRD) begärt ut överenskommelsen har de hittills fått kalla handen av såväl EU-kommissionen som Utrikesdepartementet.

CRD har nu skickat ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) med en begäran om hennes hjälp för att få ut dokumenten.

"Ingenting mystiskt"

Wallström anser dock inte att avtalet innehåller något att oroa sig över.

– Nej, det tror jag inte. Det finns ingenting som är mystiskt eller så. . . Det är ju att öppna upp för ett samarbete och politiska och diplomatiska kontakter, sade Wallström till TT i Bryssel i fredags.

CRD är ändå oroligt.

– Ja, det är vi eftersom det har varit så noga från kubanskt och europeiskt håll att hemlighålla processen. Vi menar att det är en absolut förutsättning för att man ska kunna åstadkomma förändring på Kuba att det kubanska civilsamhället får vara delaktigt, säger organisationens chef Robert Hårdh.

Förslag förbereds

Från EU-kommissionen meddelas endast att man fortfarande förbereder det förslag som ska läggas fram till Ministerrådet.

Civil Rights Defenders hoppas ändå få chansen att vara med och påverka och diskutera innehållen innan allt spikas.

– Vi hoppas ju att utrikesministern ger oss den möjligheten och inser behovet av och allvaret i att hela den här processen öppnas upp och tillgängliggörs för de människor avtalet berör. Risken är ju annars att EU tvingas gå i kubanska ledband och på så sätt bidra till att förhindra en positiv utveckling, säger Robert Hårdh.