Dödliga migrantolyckor

Förra året kom cirka 170 000 migranter till Italien över Medelhavet. Cirka 3 400 människor beräknas ha drunknat på vägen.

Enligt Italien har 21 385 migranter kommit till Italien mellan den 1 januari och den 15 april i år. Under samma period i fjol var det 20 899 migranter.

I år beräknas redan 1 500–1 800 migranter ha drunknat.

Siffror från EU:s gränsmyndighet Frontex gör gällande att mellan en halv och en miljon kan vänta på att resa till Italien från Libyen.

Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampedusa hösten 2013 drog Italien i gång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet. Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton.

12 april 2015: cirka 400 migranter befaras ha omkommit när en överlastad fiskebåt kapsejsade utanför libyska kusten.

14 september 2014: En båt med cirka 200 afrikanska migranter sjunker öster om Tripoli. Bara 36 räddas.

10 september 2014: Upp till 500 migranter befaras ha drunknat sedan människosmugglare rammat deras båt utanför Malta.

22 augusti 2014: 170 migranter från Afrika söder om Sahara dör när deras båt sjunker utanför Tripoli.

3 oktober 2013: Ett skepp med 500 migranter som reste från Afrikas horn sjunker utanför Lampedusa. Minst 366 människor dör.

Källor: Migrationsverket, Röda Korset, Human Rights Watch, International organization for migration/TT

Senast i början på maj drunknade omkring 40 migranter i en olycka utanför Italiens kust. 137 personer ska ha befunnit sig ombord på en gummibåt som på något sätt ska ha tappat luft. Och det är bara en av de senaste olyckor som inträffat vid människosmuggling över Medelhavet.

Ny båtkatastrof – omkring 700 migranter ombord

På Facebook finns hundratals sidor där mäniskosmugglare gör reklam för resor över Medelhavet, skriver The Guardian.

Till bilder på solstolar och stora fartyg skriver man lockade texter som skulle kunna komma från vilken resebyrå som helst och i vissa fall erbjuds falska visum och pass.

”Två däck, luftkonditionering, för turister. Rekommenderas till familjer”, står det på en av sidorna, enligt The Guardian.

På en av sidorna finns till och med en bild på Tallinks Finlandsfärja Silja Serenade. Smugglaren har lagt upp bilden för att marknadsföra resor mellan Turkiet och Europa – men Silja Serenade trafikerar bara Stockholm, Mariehamn och Helsingfors.

Tallink säger till Dagens Nyheter att det tidigare förekommit att bilder på deras båtar dykt upp i sammanhang som de inte vet någonting om – så även i det här fallet.

– Vi har inga båtar på Medelhavet och någon har utnyttjat en bild på vår färja Silja Serenade, säger Hans Friberg, presstalesperson på Tallink, till DN.

Han säger att han ska ta kontakt med Tallinks kommunikationsdirektör i Tallinn.

– Vi vill inte på något sätt figurera i sådana här sammanhang.