Fakta: Inbördeskriget i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Konflikten mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under 2015. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

Minst tre miljoner människor har tvingats på flykt sedan mars 2015, enligt FN, och nästan lika många är i behov av bistånd för att överleva. Omkring 1,5 miljoner barn lider av undernäring. Landet har också drabbats av ett kolerautbrott.

Källa: TT, AFP, al-Jazira

Enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al Hussein är de dödade civila i oktober redan tre gånger fler än under hela september. Han återupprepade också FN:s maning att tillsätta en internationell utredning för att klargöra om krigsbrott begås, skriver Reuters.

Zeid Ra'ad al Hussein kallar helgens attack mot en begravning av en högt uppsatt shiamuslimsk huthirebell, där över 140 människor dödades och ungefär 600 skadades, för "skandalös". Det är den dödligaste attacken under krigets 17 månader. Zeid Ra'ad al Hussein säger också att länderna i FN:s människorättsråd bidragit till "ett klimat av straffrihet" genom att inte tillräckligt utreda händelser.

Stridsflygplan från den saudiledda sunnimuslimska alliansen pekas ut för händelsen. Efter att USA hotat med att omvärdera sitt stöd till alliansen har alliansen gått med på att samarbeta med en utredning.

Amerikanska marinen uppger att flera robotar från rebellkontrollerat område avlossats mot jagaren USS Mason utanför jemenitiska kusten, skriver The Guardian. Inga skador på varken personer eller fartyg uppstod.