Wallström säger i en intervju för Dagens Nyheter att det finns en punkt då flyktingmottagandet blir en alltför stor påfrestning på samhället.

– Jag tror att de flesta känner att vi inte kan upprätthålla ett system där det kanske kommer 190 000 människor varje år, i längden kommer våra system att braka ihop. Och det mottagandet kommer inte att få folkligt stöd, säger utrikesministern.

► LÄS MER:  Jimmie Åkesson om bränderna: ”Ni attackerar samhället”

Hon anger inte var gränsen går för att Sverige ska klara ett värdigt flyktingmottagande, men säger att Sverige inte har något att skämmas för. Däremot är hon besviken på EU.

– Jag har hört inlägg från medlemsländer som har varit helt häpnadsväckande och väldigt nedslående.

När det gäller vågen av brandattentat mot asylboende anser hon att Sverigedemokraterna har ett ansvar. Hon säger i intervjun att det var bränder även när vi tog emot flyktingar under Balkankriget.

– Det är ett mönster som går igen. Här har inte minst Sverigedemokraterna ett ansvar.

► LÄS MER:  Löfven om asylbränderna: ”Ynkryggar som gör sånt här”

– Deras retorik bidrar till att skapa rädsla. Och den kanske blir den utlösande faktorn för den som har onda tankar och själv är rädd.

Hon tycker inte att SD-ledaren Jimmie Åkessons avståndstagande från bränderna räcker, och pekar på att SD i Lund spritt adresser till planerade boenden.