I flera andra delstater, däribland Massachusetts, ser resultatet ut att bli detsamma, enligt amerikanska mediers röstredovisningar. Och Florida, landets tredje största delstat räknat i befolkning, röstade ja till så kallat medicinskt bruk.

Kalifornien, den folkrikaste delstaten, tillåter redan marijuana för medicinskt bruk. Det innebär att marknaden sedan tidigare är stor – exempelvis längs Venice Beachs berömda strandpromenad finns gott om "inkastare" som lockar med cannabis på recept, för den som lider av huvudvärk eller ont någon annanstans.


►LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president
 

Men nu ska alltså "fritidsbruk" i största allmänhet bli tillåtet, vilket väntas stärka legaliseringsrörelsen i hela världen. Kalifornien väntas etablera någon form av kontrollmekanism, kanske i stil med det svenska regelverket för alkohol.

Tidigare har Uruguay tillåtit konsumtion av cannabis. Men med nästan 40 miljoner avsevärt rikare invånare är Kalifornien minst en mer än tio gånger så stor marknad.

Andra folkomröstningar på USA:s valdag gällde bland annat vapenkontroll. Där verkar skärpta vapenlagar gå igenom i bland annat Kalifornien och Nevada.


►LÄS MER: Ja, Trump vann – men alla historier som sprids är inte sanna


Kalifornierna röstade också om dödsstraffet och porrbranschen. Enligt preliminära resultat blev det nej till att avskaffa dödsstraffet, och likaså nej till att tvinga porraktörer att använda kondom. Ett förslag om stopp för engångskassar i plast gick igenom i delstaten, vilket innebär att Kalifornien blir först ut i USA med ett sådant förbud.

Och Colorado ser ut att bli den sjätte delstaten i USA som tillåter dödshjälp.