Fakta: Vapenvilan dödförklarades

Förra måndagen, den 12 september, inleddes den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i Syrien. Redan samma kväll rapporterades om fortsatta strider på flera håll i landet.

I lördags dödades över 60 syriska regimsoldater i USA-ledda flygräder vid en flygplats i östra Syrien. Enligt USA var avsikten i själva verket att attackera Islamiska statens (IS) posteringar.

I måndags bombades en hjälpsändning i provinsen Aleppo i norr och cirka 20 civilpersoner dödades, en händelse som ytterligare ökat spänningarna mellan USA och Ryssland. Samma dag dödförklarade Syriens militär vapenvilan, med hänvisning till att "terroristgrupper" nonchalerat avtalet.

På torsdagen återupptog FN hjälpsändningarna i Syrien till Damaskusområdet. Samtidigt träffades USA och Ryssland i New York för att diskutera den senaste utvecklingen i konflikten, men samtalen blev resultatlösa.

– Markoperationen är förstås den viktigaste delen (av den militära operationen), säger en källa, som uppges stå regimen i Damaskus nära, till Reuters.

En annan källa, i den syriska militären, uppger för nyhetsbyrån att den pågående insatsen i Aleppo är "omfattande" och att den förutom flyganfallen kommer att inkludera en markoffensiv.

Gårdagens bombningar i östra Aleppo var, enligt uppgifter från flera olika håll, de mest intensiva på månader. Och en befälhavare inom oppositionen säger till Reuters att fredagens flygangrepp var ännu kraftigare.

"Handlar om förintelse"

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att minst 40 flyganfall har ägt rum sedan midnatt, lokal tid, och att både syriska och ryska stridsflygplan har deltagit.

– Syrierna släpper tunnbomber och de ryska planen genomför räder, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till nyhetsbyrån AFP.

Enligt chefen för ett sjukhus i östra Aleppo, Hamza al-Khatib, dödades 91 människor av fredagens bombningar. Ammar al-Selmo, chef för civilförsvarets räddningstjänst i östra Aleppo, säger till Reuters att tre av dess fyra center har träffats av bomber, att över 70 människor dött, att minst 40 byggnader förstörts, att bombningarna är kraftigare än i går och att fler stridsflygplan deltar.

– Det som nu händer handlar om förintelse, säger han.

Plågsamt möte

Syriens regim kontrollerar västra delen av staden, som innan kriget bröt ut hade tre miljoner invånare och var landets ekonomiska nav. I den östra, rebellkontrollerade delen beräknas omkring en kvarts miljon människor bo.

Under den gångna natten avslutades ett möte mellan de 23 länderna i Internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), utan någon ny överenskommelse om vapenvila. Enligt AFP var stötestenen att Ryssland vägrar gå med på USA:s krav, som Frankrike nu har stämt in i, om att den syriska regimens flygangrepp omedelbart ska upphöra.

Tongångarna efter mötet var pessimistiska. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura sade att mötet var "långt, plågsamt och en besvikelse".

USA:s utrikesminister John Kerry har dock förklarat sig redo att återuppta samtalen med ryske kollegan Sergej Lavrov under fredagen.