Fakta: Valet i Marocko

Fredagen 7 oktober går Marocko till parlamentsval, det andra sedan folkliga demonstrationer 2011 fick kung Mohammed VI att införa en ny grundlag för att minska sin makt och på så sätt skingra oroligheterna.

Medan ledarna i Libyen, Tunisien och Egypten fälldes av protesterna under den så kallade arabiska våren lyckades den marockanske kungen kväva proteströrelsen genom att decentralisera en del av sin absoluta makt och satsa på ökad säkerhet. Kungahuset har dock fortfarande den mesta makten i Marocko.

Det moderat islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (PJD) hoppas stärka sin makt i valet som gäller 395 platser i representanthuset. Sedan 2011 leder PJD en koalition som inkluderar liberaler, kommunister och konservativa.

Omkring 7 000 kandidater från 30 partier ställer upp i valet. Främsta rival till styrande PJD är det sekulära Partiet för autenticitet och modernitet (PAM).

Källa: Reuters

Förra gången marockanerna gick till valurnorna, 2011, svepte revolutionära vindar över arabvärlden. I dag är det dags igen, men upproret har lagt sig.

När invånarna i det nordafrikanska kungariket röstar fram sitt nya parlament står regerande islamister mot sekulära utmanare.

Den senaste mandatperioden har Marocko styrts av en koalition ledd av det moderata islamistpartiet PJD – även om kungen fortfarande har stor makt. Det främsta alternativet är det liberala sekulära partiet PAM, som går till val på ett anti-islamistiskt program precis som många andra likasinnade partier i regionen.

Vallokalerna stänger klockan åtta ikväll, svensk tid, och ett preliminärt resultat väntas senare under kvällen.