Fakta: Space X

Enligt Space X testades ett landningssystem nyligen vid en av företagets testanläggningar vilket beskrivs som en nyckel för att kunna landa på Mars.

Space X lyckades i början av mars med att landa ett raketsteg på en flytande plattform i havet.

Företaget blev 2012 det första kommersiella bolaget som besökte den internationella rymdstationen ISS med en rymdfarkost.

Miljardären Elon Musks företag Space X har anlitats av amerikanska Nasa, exempelvis för godsleveranser till ISS.

Källor: Space X, Reuters.

Space X passagerarlösa Marsodyssé är ett stort steg på vägen mot grundaren Elon Musks vision om att skicka människor till andra planeter. Programmet kallas "red dragon", eller röd drake på svenska, och själva kapseln som ska landa på Mars kallas Dragon 2.

Kapseln är designad för att landa var som helst i solsystemet och "red dragons" Marsresa blir den första testflygningen.

Tror det går

Men drömmen om att packa väskan inför semestern för att resa till en annan planet ligger fortfarande långt bortom horisonten, enligt Anna Rathsman, teknisk chef vid Swedish Space Corporation (SSC).

– Jag tror att det är görbart, men det är så mycket som måste funka för att man ska lyckas. Det mest basala är att du ska ha mat och vatten och du ska ha luft.

Vid ett längre besök än några dagar måste Marsresenären vara självförsörjande, allt som tas med måste kunna återvinnas.

– Men jag tror att Space X målsättning kan göra att man sätter igång och löser de frågorna som inte är lösta ännu, säger hon.

Bättre odds

TT: Hur långt har vi kvar till privata månresor?

– Vi har varit där förut och det är klart att vi kan åka dit igen. Men när man gjorde det på Apollotiden, då var det 50 procents chans att det skulle gå bra, svarar Anna Rathsman.

– Jag tror inte att man kan tänka sig att sälja rymdturistresor till månen med samma siffror i dag.

Visionären Elon Musk räknar dock kallt med att det ska bli möjligt framöver.

"Men jag skulle inte rekommendera att transportera människor bortom Jorden-månen-regionen. Det skulle inte vara roligt för längre resor. Det inre utrymmet är ungefär lika stort som en stadsjeep", twittrar han.