Fakta: Fikru Marus fall

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllelse som senare drogs tillbaka. Fikru Maru befinns skyldig till att ha varit medveten om att obehöriga påtryckningar skett på åklagaren när tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern).

Fikru Maru har hela tiden nekat till brott. Han har suttit fängslad i 3,5 år samtidigt som rättsprocessen krupit fram.

Läkarens sjukhus är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund.

– Vi kan bekräfta att han vid dagens domstolsförhandling har förklarats skyldig. Enligt uppgift kommer dom att meddelas på måndag. Det är det vi vet i nuläget, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

TT: Hur ser Sverige på beslutet?

– Vi har hela tiden sagt att rättsprocessen måste fullföljas, och det har vi sett nu. Nu har det nått oss, att han har förklarats skyldig, och nu får vi se domen på måndag, säger Nilsson.

Ständigt uppskjuten

Utslaget meddelades genom att domstolspersonal åkte till det sjukhus i staden där Maru vårdas för en kollapsad lunga, enligt SVT:s utsände. Rättegången har skjutits upp flera gånger under den senaste månaden, samtidigt som Marus hälsa har försämrats. Marus advokat Hans Bagner välkomnar att domstolen har fattat ett beslut.

– Varje månad under snart ett och ett halvt år har vi har fått nya tider och besked om när vi ska få en dom, men den har inte kommit, utan endast den ena ursäkten efter den andra. Till slut börjar man nästan misströsta och får en känsla av att de inte vill meddela dom, säger Bagner till TT.

– Det har politiska implikationer. I centrum finns tullministern som sitter häktad, och det är honom man är ute efter, säger han.

Behöver vård utomlands

Försvaret hoppas nu att påföljden blir lägre än de tre och ett halvt år som Fikru Maru suttit häktad, så Maru kan föras ut ur landet för vård.

– Den lungröntgen som de gjorde härom dagen gav inga uppmuntrande besked. Han har tydligen massor med hål på lungan, och det kan hända någonting när som helst, säger Bagner.

– De måste ändå släppa honom till ett sjukhus utomlands där han kan få den vård som han behöver. Där måste den svenska regeringen göra den insats som man förväntar sig av den. De arbetar på det, men de måste göra det kraftfullare och snabbare än vad som har varit fallet hittills, säger han.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att det är orimligt att det ska dröja så länge innan en dom kommer.

– Nu har den kommit. Vi vet inte vad själva påföljden blir. Men det är klart att vi följer det här mycket noga, säger han.