Fakta: Irak

Statsskick: republik, förbundsstat

Statschef: president Fuad Masum (2014–)

Regeringschef: premiärminister Haider al-Abadi (2014–)

Antal invånare: 34 miljoner (2014)

Huvudstad: Bagdad (uppskattningsvis 6 miljoner)

Yta: 438 000 kvadratkilometer (något mindre än Sverige)

BNP per person: 4 629 USA-dollar 2015 (Sverige 50 273)

Befolkning: Arabiska shiamuslimer utgör cirka 60 procent, arabiska sunnimuslimer ungefär 20 procent, och kurderna knappt 20 procent, varav de flesta är sunnimuslimer. Bland mindre minoriteter finns yazidier, kristna grupper och turkmener.

Källa: Landguiden

Män i irakiska polisuniformer och med ansiktsmasker mot stanken rör sig i Hammam al-Halil, söder om Mosul, dagen efter att massgraven upptäcktes. Med hjälp av rep dras kroppar upp ur marken. Vissa av dem saknar huvud, kropparna är också i övrigt svårt tilltygade och offren har bundna armar och ben.

– Utifrån vad vi ser i dag, tror jag att det är ungefär 25 kroppar som är synliga. Men det betyder inte att det är det totala antalet. Vi tror att det finns väldigt många där, säger Mohammed al-Tamimi, en av ledarna vid utgrävningen.

När massgraven hittades uppgav myndigheterna att den innehåller omkring 100 döda.

Kurdiska styrkor har intagit staden Bashiqa nära Mosul i norra Irak. Kurderna – peshmergasoldater – deltar i offensiven mot terrorgruppen IS som ännu håller stånd mot de samarbetande militära krafter som försöker driva ut jihadisterna ur Mosul.

Regionala, kurdiska myndigheter i norra Irak säger att de nu har full kontroll över Bashiqa, som är en stad med etniskt blandad befolkning.

Bashiqa har i veckor varit omringat av peshmerga.