Fakta: Masstängning av medier

Den turkiska regimen har beordrat masstängningar av medier och gett order om att gripa ytterligare ett stort antal journalister.

Tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer, 45 dagstidningar och ytterligare flera tiotals tidskrifter och förlag har stängs ner på order från den turkiska regimen.

I måndags utfärdades en arresteringsorder för 42 journalister. Myndigheter har också gett order om att gripa ytterligare 47 journalister misstänkta för inblandning i den misslyckade statskuppen i landet, rapporterar tv-kanalen CNN Türk.

Journalisterna ska ha arbetat för Zaman, en tidning med koppling till den muslimske ledaren Fethullah Gülen, som anklagas vara hjärnan bakom statskuppförsöket. Gülen själv har fördömt kuppförsöket och nekat all inblandning.

En av de gripna är den 72 -årige journalisten Sahin Alpay som i flera år var verksam vid Stockholms universitet.

Källa: Reuters

21 journalister förhördes under fredagen i utfrågningar som höll på till midnatt. Fyra av dem släpptes men 17 placerades i häkte för att invänta rättegång. Journalisterna anses vara medlemmar i den USA-baserade predikanten Fethullah Gülens rörelse, som anklagas för den misslyckade statskuppen.

Bland de frigivna finns den kände kommentatorn Bülent Mumay som fick ett entusiastiskt välkomnade.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle anklagas för något sådant. Det var galenskap. Det är inte rätt att gripa journalister, sade Mumay enligt nyhetsbyrån Dogan.

"Sköt era affärer"

Väst har uttryck oro över gripandet av journalister och den stora utrensning som sker av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade kuppen för två veckor sedan. Turkiet har frihetsberövat över 18 000 personer efter kuppen. President Recep Tayyip Erdogan avfärdade i fredags oron och sade att EU och USA ska "sköta sina egna affärer".

– Vissa ger oss råd. De säger att de är oroliga. Sköt era egna affärer! Se på era egna handlingar, sade Erdogan i ett tal från presidentpalatset.

– De här länderna eller ledarna som inte oroar sig över Turkiets demokrati, vårt folks liv, folkets framtid – medan de är så oroliga över kuppmakarna – kan inte vara våra vänner, fortsatte presidenten.

Han tillade att rättsliga åtgärder ska vidtas för att straffa förövarna.

Släpper förolämpningar

Samtidigt meddelade Edogan att han "i en gest av välvilja" kommer att lägga ned hundratals domstolsprocesser mot personer som har anklagats för att ha förolämpat honom.

– Jag kommer att dra tillbaka alla rättsfall avseende respektlösa förolämpningar mot mig, sade han.

Tidigare i år har myndigheterna uppgett att över 2 000 människor skulle åtalas för att ha förolämpat presidenten.