– Den känslan upprepar sig till illamående.

Matthews Phosa, ANC:s före detta kassör, till Talk Radio 702 om att banden mellan affärsfamiljen Guptafamiljen och Sydafrikas president Jacob Zuma är skadliga för Sydafrika.

Skandaler kring Jacob Zuma

2005 blev Jacob Zumas före detta rådgivare anklagad för att å Zumas vägnar ha tagit emot mutor av en fransk vapentillverkare. Dåvarande presidenten Thabo Mbeki avsatte då Zuma som sin ställföreträdande men senare utmanade Zuma Mbeki om partiledarskapet i ANC och vann.

Zuma, som var ordförande i det nationella Aids-rådet, hade oskyddad sex fast han var medveten om att flickan var HIV-positiv men ursäktade sig med att han tog en dusch efteråt.[3] Han friades året därpå från anklagelserna.

2009 lade myndigheterna ner förundersökningen om över 700 anklagelser om svindleri, korruption och organiserad brottslighet. En månad senare valdes Zuma till Sydafrikas president.

Samma år fick Zuma, som har fyra fruar, barn med dottern till en vän. Det är inte känt exakt hur många barn Jacob Zuma är far till, men 2010 rapporterades han ha blivit pappa för 20:e gången.

Sydafrikas justitieombudsman Thuli Madonsela presenterade i mars 2014 mycket en kritisk rapport där hon konstaterar att Zuma använt skattepengar för att renovera sin privata lyxvilla. Först i februari i år gick Sydafrikas president med på att betala en del av räkningen själv.

I december i fjol bytte Zuma finansminister två gånger på en vecka, vilket ledde till kraftiga valutafall och oro på marknaderna.

Källa: Reuters, BBC, News24

I veckan tog plötsligt vice finansminister Mcebisi Jonas bladet från munnen. Han uppgav att Guptafamiljen erbjudit honom finansminister Nhlanhla Nenes jobb strax innan denne fick sparken i december. Jonas sade att han tackat nej till erbjudandet, men familjen rapporteras stå bakom utnämningen av flera olika ministrar.

President Zuma, också ledare för det styrande partiet ANC, är sedan tidigare omgiven av mängder av korruptionsanklagelser. Han nekar kategoriskt till alla oegentligheter men krisen fördjupades i fredags när Zola Tsotsi, före detta ordförande i det statliga energibolaget Eskom, uppgav att familjen låg bakom att han kickats från ordförandeskapet.

Skadas i val

Guptafamiljen, som invandrat från Indien, är stor i bland annat gruvnäringen, tekniksektorn, mediebranschen och fastigheter. Familjen hävdar att anklagelserna beror på rasistiskt hat, men det faktum att Zumas son sitter i styrelsen för minst sex Gupta-bolag har spätt på misstankarna om korruption.

Nu har ANC:s ledning samlats för ett tre dagar långt möte där ett av ämnena är lokalvalen. Och medan allt fler sydafrikaner blir desillusionerade av hög arbetslöshet, skenande inflation och svajig valuta ökar farhågorna inom ANC att partiet kommer att få betala för korruptionshärvorna genom minskat väljarstöd.

"Till illamående"

Gary van Staden, politisk och ekonomisk bedömare på det oberoende analysföretaget NKC African Economics, säger att ledarskiftet i ANC officiellt obrottsligt stödjer Zuma, men att samtal ändå pågår.

– Bakom kulisserna finns det människor som säger: 'lyssna sir, det här börjar skada våra förhoppningar om valet'.

Enligt Matthews Phosa, ANC:s före detta kassör, finns en växande känsla av att banden mellan Guptafamiljen och Zuma är skadliga för Sydafrika.

– Den känslan upprepar sig till illamående.