Fakta: Dådet i Nice

En man, identifierad som Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, kör en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice den 14 juli.

På platsen fanns många besökare som strax före hade tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier.

Vansinnesfärden pågår långt. Enligt åklagare plöjde lastbilen nära två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis.

Föraren avfyrade skott mot polis innan han skjuts till döds av polis.

Minst 84 personer är döda, varav tio barn. 202 skadades i dådet och omkring 52 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus.

Enligt åklagare Francois Molins bär massmordet terrorns signum.

Terrorrörelsen Islamska staten (IS) hävdade den 16 juli via sitt propagandaorgan Amaq att attentatet utfördes på organisationens uppmaning.

Fakta: Tidigare dåd

130 människor dödades och mer än 350 skadades i en serie attentat på olika platser i Paris den 13 november 2015. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden.

De flesta av dödsoffren krävdes inne på konsertlokalen Bataclan, där beväpnade män öppnade eld mot publiken under en konsert med bandet Eagles of death metal.

35 personer dödades och minst 200 skadades i attacker på Bryssels internationella flygplats Zaventem och i stadens tunnelbana den 22 mars 2016. IS har tagit på sig även dessa dåd.

Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på flygplatsen. Strax därefter drabbade en andra explosion flygplatsen. Skott ska också ha avlossats innan bomberna utlöstes.

Strax efter nio sker en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel behandlades av psykologer i flera år innan han flyttade från Tunisien till Frankrike 2005, säger hans syster till Reuters.

– Min bror hade psykiska problem och vi har gett polisen handlingar som visar att han hade gått hos psykologer i flera år.

Enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve verkar Lahouaiej Bouhlel ha radikaliserats snabbt.

– Det antyder i alla fall vittnesmål från personer omkring honom, säger ministern uppger Reuters.

Lahouaiej Bouhlel var tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd. Han var inte känd av den franska underrättelsetjänsten – däremot av polisen för mindre brottslighet.

Minst fem personer i hans bekantskapskrets har gripits för förhör, enligt Le Monde.

Ingen IS-plan

Flera personer hävdar oberoende av varandra att Lahouaiej Bouhlel inte var religiös eller IS-sympatisör.

– Han drack, rökte på och ägnade sig inte åt religionen alls, säger Wissem Adali, boende i samma område, till TT:s utsände.

Enligt Adali var 31-åringen svår att få kontakt med och han hade "många problem", bland annat ekonomiska bekymmer.

IS propagandaorgan Amaq hävdar att attentatet utfördes på organisationens uppmaning.

– Man får ta det för vad det är. Mig veterligen finns inga bevis hittade i Frankrike om kopplingar mellan IS och Nice. Man ska nog avvakta utredningen där, säger Hans Brun, terrorforskare knuten till Försvarshögskolan och King's College i London.

Ökad spänning

TT: Verkar attacken vara inspirerad av IS men inte nödvändigtvis styrd av IS?

– Utifrån det som är känt nu tror jag inte att detta är planerat av IS i förväg. Det finns ett inslag av opportunism i hur IS tar på sig ansvaret för vissa operationer, det har vi sett tidigare.

Att IS kopplas till dådet och att det beskrivs som en terrorhandling upprör Wissem Adali.

– Nu kommer spänningarna att öka ännu mer. När fransmännen ser på mig som kommer från Tunisien kommer de inte att tänka goda tankar. Alla har drabbats av det som skett. Kanske vi i synnerhet, säger han och syftar på de invandrare som bor i de franska utanförskapsområdena.

Som Orlando

Hans Brun drar en parallell till förra månadens massmord på en gayklubb i Orlando i Florida. Mördaren Omar Mateen, som sköt ihjäl 49 människor, identifierade sig själv som en "muslimsk soldat" och ska enligt FBI ha svurit trohet till IS, som tog på sig dådet.

– När IS tar på sig ansvaret fungerar det som en politisk hävstång. IS får ännu mera inflytande och orsakar ännu mer politisk oro i Frankrike, säger han till TT.

Tusentals nationaldagsfirande befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais sent på torsdagskvällen när en vit lastbil dundrade in i folkmassorna. I nära två kilometer rammade Lahouaiej Bouhlel människor innan polisen sköt ihjäl honom.

Många utländska medborgare finns bland de döda. 202 personer skadades och omkring 50 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död.

Frankrike har tre dagars landssorg.

Sorgens tårar

Kontrasten mellan Nices vackra strandpromenad med sitt azurblåa vatten och det fruktansvärda dådet är fortfarande svår att ta in.

Vid minnesplatser fortsätter människor att lämna blommor, teddybjörnar och tända ljus. Platserna har också blivit fler. En del av en park längre upp längst strandpromenaden har blivit en plats att dela sorg och lämna blommor. Dessutom har nu attentatsplatsen öppnats upp och längst vägen ligger nu öar av blommor, personliga brev och tända ljus, liksom som att varje omkommen fått sin egen minnesplats. Många av "öarna" är inringade av rosa hjärtan och bland de som nu vandrar längst vägen är det många som har svårt att hålla tårarna tillbaka.