– Jag trodde det var en del av musiken, tills jag såg mynningselden från hans vapen.

Ögonvittnet Rosie Feba berättar för Orlando Sentinel om hur hon reagerade när skottlossningen började inne på nattklubben.

Fakta: 5 800 döda i vapenvåld i år

Under förra året inträffade 372 masskjutningar i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. I dessa dödades 475 personer, medan ytterligare 1 870 skadades. Hittills i år har 132 masskjutningar inträffat.

Sammanlagt har över 5 800 personer dödats i vapenrelaterade dödsfall under 2016.

Källa: Gun Violence Archive

Fakta: Dödligaste masskjutningen

Söndagens massaker på en gayklubb i Orlando är den dödligaste i USA:s historia. Minst 50 människor sköts till döds av den 29-årige Omar Masheen.

Andra masskjutningar i USA med många dödsoffer:

Det extremislamistiska paret Syed Farook och Tahfeen Malik sköt i början av december i fjol ihjäl 14 oskyldiga på en personalfest i San Bernardino.

Den 16 september 2013 mördade 34-årige Aaron Alexis tolv personer och skadade tre på marinbasen Washington Navy Yard.

Den 14 december 2012 sköt 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Newtown, Connecticut, innan han tog sitt eget liv.

Den 20 juli 2012 gick James Holmes, 24 år, till attack på en biograf i Aurora, Colorado, som premiärvisade Batmanfilmen "The Dark Knight Rises". Tolv personer dödades och 58 skadades.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

Källa: Los Angeles Times, Mass Shooting Tracker

Klubben Pulse i Orlando var full av gäster och anställda när en man öppnade eld strax före stängningsdags vid tvåtiden på söndagsmorgonen.

– Jag hörde plötsligt flera skott avlossas från entrén. Så fort folk hörde skott lade sig alla på golvet, säger stamgästen Ricardo Almodovar till Göteborgs-Posten.

Almodovar lyckades fly medan mördaren tog en kort paus.

Polisen bestämde sig för att gå in på klubben, sedan desperata nödrop inne från klubben nått fram till myndigheterna. Skytten dödades i skottväxling med polisen i samband med insatsen.

Orlandos borgmästare Buddy Dyer tillkännagav flera timmar senare att 50 människor dödats och minst 53 skadades. 320 personer ska ha befunnit på klubben när massmordet inleddes.

Köpte vapnen lagligt

Mannen som sköt har identifierats som 29-årige Omar Mateen. Han bodde i St. Lucie County i Florida, och var amerikansk medborgare och född i New York 1986 av föräldrar som flyttat till USA från Afghanistan.

Han var dessutom känd av FBI sedan tidigare.

Enligt FBI:s talesman Ronald Hopper kände byrån till Mateen sedan 2013 då han förhördes efter att han gjort "hetsande" uttalande som en kollega reagerat på. Nästa år förhördes han igen om en möjlig koppling till en amerikansk medborgare som genomfört ett självmordsdåd i Syrien 2014. Men inga band hittades mellan de två.

Mateen har trots förhören fått behålla sin vapenlicens och jobba som säkerhetsvakt på firman G4S. Och enligt polisens utredning köpte han de vapen som användes vid massmordet helt lagligt i Florida den senaste veckan.

Pappan förkrossad

Innan morden begicks ska Mateen ha ringt SOS och svurit trohet till terrorgruppen IS .

Kort därpå tog gruppen själv på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq, rapporterar Reuters.

Omar Mateen pappa säger dock till NBC News att "detta har inget att göra med religion". Han berättar att sonen blev arg när denne såg två män kyssas i Miami för några månader sedan, och fadern tror att det kan ha något med masskjutningen att göra.

– Vi säger att vi ber om förlåtelse för hela händelsen. Vi var inte medvetna om att han skulle agera. Vi är i chock liksom hela landet.

Utreds som terrorbrott

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott

USA:s president Barack Obama fördömde dåden i ett uttalande, och påven Franciskus sade enligt Vatikanens officiella radiokanal att han är skakad och bedrövad av "den mordiska galenskap och det meningslösa hat" som orsakat minst 50 människors död på gayklubben i Orlando

Afghanistans president Ashraf Ghani kallar massmordet för ett "avskyvärt och oförlåtligt brott" samt en "feg terrorhandling".

Sveriges statsminister Stefan Löfven har under söndagen sänt kondoleanser till president Obama och det amerikanska folket.