Fakta: Polens abortlag

Enligt Polens nuvarande abortlag får abort göras under tre omständigheter: när kvinnans hälsa är i fara, vid våldtäkt eller incest, eller om fostret "med stor sannolikhet" är svårt skadat eller lider av en livshotande sjukdom.

Enligt officiell statistik genomförs ett hundratal lagliga aborter i Polen varje år, men enligt aktivister nekas många kvinnor rätten till abort på grund av läkares rätt till samvetsfrihet.

Tiotusentals gör abort olagligen och många passerar gränsen till Tyskland eller Slovakien för att göra abort.

Redan den nuvarande polska abortlagen från 1993 tillhör Europas strängaste, i sällskap med Irland och Malta. Abort tillåts bara efter våldtäkt, incest, när graviditeten riskerar mammans hälsa eller när fostret är allvarligt missbildat.

Det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) var först för en skärpning så att abort enbart blev lagligt om kvinnan svävade i direkt livsfara.

Men protesterna runt om i Polen blev för mycket för PIS och dess allierade i det polska parlamentet sejmen. Över 100 000 polska kvinnor klädde sig i svart och gick ut på gatorna mot förslaget om att nästintill totalförbjuda aborter.

RFSU gläds

På torsdagen röstade liberala och konservativa ledamöter i sejmen ned förslaget med siffrorna 352 mot 58 (och 18 nedlagda röster), detta efter en oväntad vändning sent på onsdagskvällen.

Enligt Jakub Swiecicki, forskare på Utrikespolitiska institutet, skrämdes PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski av protesterna.

– I botten handlar det om rädslan för att tappa röster, säger han till TT.

Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) har nära följt den polska abortdebatten. På torsdagen var förbundsordförande Kristina Ljungros glad:

– Det här är kvitto på att protesterna gjort skillnad. Våra polska samarbetsorganisationer sade efter massprotesterna i måndags att de aldrig sett så stort stöd för aborträtten. Någonting kanske är på väg att hända i Polen.

Folkligt stöd

– Samtidigt är den väldigt restriktiva abortlagstiftningen kvar, säger hon till TT.

I förra månaden visade en opinionsmätning i tidningen Newsweek Polska att 74 procent av befolkningen står bakom den existerande abortlagen, rapporterar AFP.

I den kontroversiella frågan är katolska kyrkan en mycket inflytelserik abortmotståndare. Kyrkan står fast vid en skärpt abortlag, men är emot att lagbrytare straffas med fängelse.

– Katolska kyrkan gjorde en grov missbedömning av opinionen, säger Kristina Ljungros och påminner om att protester i Spanien och Norge fått regeringarna där att backa från förslag om skärpta abortlagar.