Fakta: PNR och dataskydd

Direktivet om PNR (Passenger Name Record) innebär att uppgifter om exempelvis flygpassagerares namn, telefoner och kreditkortsdetaljer samlas in och lagras för eventuell användning av brotts- och terrorbekämpande myndigheter.

Uppgifterna ska lagras i fem år, men efter sex månader anonymiseras de.

Reglerna omfattar flyg till och från EU, men EU-länderna kan, om de vill, utvidga dem till att även gälla flygresor inom EU.

PNR-uppgifter får inte avslöja en persons ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religion eller filosofiska övertygelse, fackföreningstillhörighet, hälsotillstånd, sexualliv eller sexuella läggning.

EU-parlamentet har samtidigt sagt ja till reviderade dataskyddsregler. Syftet är bland annat att privatpersoner ska få bättre kontroll över hur personuppgifter används. Nuvarande regler infördes 1995 och behöver anpassas till dagens användning av internet, smarta telefoner och sociala medier.

Ministerrådet ska nu ge formellt klartecken, därefter har EU-länderna två år på sig att införa de nya PNR- och dataskyddsreglerna i nationell lagstiftning.

– Det ger oss ett viktigt verktyg i kampen mot terrorkrigsresenärer och för att kunna hålla koll på dem som ger sig iväg för att strida för IS i Syrien och Irak, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Flygbolagen ska tvingas att samla in personuppgifter för alla resenärer på flyg till och från EU. Uppgifterna ska överlämnas till nationella myndigheter och lagras i fem år. Tanken är att det ska hjälpa polisen och säkerhetstjänster att upptäcka misstänkta resmönster.

Används på Arlanda

Redan i dag använder sig svensk polis av passageraruppgifter, skillnaden med de så kallade PNR-reglerna blir att uppgifterna kommer att lagras och ge polisen möjlighet att gå tillbaka i tiden. 70 procent av de som grips för narkotikasmuggling på Arlanda blir det tack vare PNR-uppgifter, enligt Ygeman.

EU-parlamentet har tidigare sagt nej till massregistreringen av integritetsskäl, men i vintras förhandlades en kompromiss fram med medlemsländerna. Vid torsdagens omröstning i Strasbourg röstade parlamentet ja med stor majoritet.

Kritiker hävdar att massregistreringen knappast kommer att hindra några terrorister. Till exempel har gärningsmännen i de senaste terrordåden använt sig av tåg och bil och flera av dem har redan varit kända av polisen.

"Dyrt och ineffektivt"

De Gröna och Vänstergruppen i parlamentet röstade nej till PNR-reglerna.

– Jag förstår att det finns ett starkt politiskt tryck på att göra något efter den senaste tidens terrorattacker, men det här är inte rätt väg att gå. PNR är dyrt, ineffektivt och innebär massövervakning av helt vanliga medborgare, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

En del kritiker hävdar att det inte är bristen på information som är problemet, utan dåligt samarbete mellan EU-länderna. Nu blir det lättare att dela med sig av information över gränserna, men det kommer inte att lösa problemet helt, tror Anders Ygeman.

– Det finns fortfarande ett behov av att förbättra informationsutbytet mellan säkerhetstjänster i Europa. Det handlar mer om att bygga förtroende, och inte så mycket om att bygga nya system, säger han.