Fakta: Jordbävningen i Ecuador

Jordbävningen inträffade förra lördagen och hade en magnitud på 7,8. Skalvets epicentrum låg på tio kilometers djup ute i havet, omkring 173 kilometer från Quito och bara 28 kilometer från kuststaden Muisne, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS. Skalvet skakade även norra Peru.

Mer än 600 människor har konstaterats döda. Ytterligare 130 saknas fortfarande och över 12 000 personer skadades. Ett hundratal överlevande har hittats i rasmassorna under räddningsarbetet, enligt myndigheterna.

7 000 byggnader har raserats, ytterligare tusentals hus är skadade, och 26 000 människor har blivit hemlösa. President Rafael Correa har beräknat kostnaderna för återuppbyggnaden till närmare 25 miljarder kronor.

Källor: USGS, AFP, Reuters, Financial Times

– Vi har börjat rensa upp nu, vi har förlorat hoppet om att hitta fler levande under rasmassorna. Vi måste gå vidare, även om vi inte vet hur, säger räddningsarbetaren Walter Zamrano till Financial Times i den hårt drabbade staden Portoviejo.

Upp emot 650 människor har konstaterats döda efter skalvet. Räddningschefen i huvudstaden Quito konstaterar att räddningsfasens operativa del är över.

– Nu handlar det om att ta hand om förruttnande kroppar, säger Eber Arroyo till nyhetsbyrån AFP.

President Rafael Correa offentliggjorde den senaste dödssiffran på tisdagen:

– 646 människor är döda, 12 492 är skadade och 26 091 befinner sig i tillfälliga härbärgen, sade Correa.

Enorma skador

Presidenten beräknar kostnaderna för återuppbyggnaden till närmare 25 miljarder kronor, motsvarande "2–3 procent av BNP". Men många frågar sig hur Ecuador, vars ekonomi var i gungning redan före skalvet, ska klara av återuppbyggnaden.

Världsbanken kommer att låna ut motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor till Ecuador. FN uppmanar medlemsländerna att bidra med motsvarande närmare 600 miljoner kronor för att kunna hjälpa omkring 350 000 drabbade de kommande tre månaderna. Men det motsvarar bara hälften av de behövande och hjälporganisationer varnar för att många som förlorat sina hem riskerar att drabbas av sjukdomar.

Rädslan hänger kvar

Över 700 efterskalv har registrerats efter lördagens jordbävning. I torsdags skakades landet av en kraftig jordbävning på 6,0 som även resulterade i flera mindre efterskalv. Men det fanns inga omedelbara rapporter om nya skador, varken på människor eller på byggnader.

– Människor är nervösa, förvirrade och väntar sig det värsta, som om det kraftigaste skalvet ännu inte har kommit, säger prästen Ivan Onofre i Tasate, nära den förstörda kuststaden Pedernales, till AFP.