Fakta: Dödliga orkaner

Nord- och Centralamerika har drabbats av ett flertal allvarliga oväder de senaste åren.

2013: I mitten av september skapade ovädren Manuel på Stilla Havssidan och Ingrid på Atlantsidan kaos i Mexiko med kraftiga regn. Minst 157 personer dödades och 1,7 miljoner blev hemlösa.

2012: I slutet av oktober drog orkanen Sandy in över New Jersey i USA innan den rörde sig upp genom New York. Sandys kraftiga vindar ledde till översvämningar och lämnade stora skador och över 250 döda, varav 54 i Haiti och elva i Kuba, där Sandy dragit fram innan dess.

2008: Med förödande kraft slog orkanen Hanna till mot Haiti och orsakade 500 döda. Situationen förvärrades av efterföljande stormarna Fay, Gustav och Ike vilket ledde till mer än 1 100 döda och saknade under en månads tid.

2005: Katrina svepte in över den amerikanska Gulfkusten i slutet på augusti. Efter sig lämnade hon 1 800 döda och en miljon tvingades lämna sina hem. Kostnaden beräknades till 150 miljarder dollar.

2004: Fattiga Haiti drabbas ofta av naturkatastrofer. Orkanen Jeanne lämnade i mitten av september 3 000 döda efter sig och över 300 000 hemlösa.

1998: Orkanen Mitch orsakade svår förödelse när den mellan 26 oktober och 5 november drog fram över bland annat Honduras och Nicaragua.

Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti. Enligt Reuters har minst 339 personer omkommit och nu drar cyklonen vidare mot Florida. Orkanstyrkan har skrivits ner från klass fyra till klass tre, vilket fortfarande är en mycket stark orkan. Enligt AFP har tre miljoner kustboende amerikaner fått order att evakuera.

– Det är mörkt ute och jag kan höra vinden och regnet som börjat. Gatorna är tomma, så det är som en spökstad, säger Naki Carter, som befinner sig Palm Beach i Florida till TT.

– Jag skulle säga att det är oroligt här. För vi vet helt enkelt inte hur hårt orkanen kommer att slå. Vi hoppas på det bästa, men förväntar oss det värsta, fortsätter hon.

Djuren orkansäkras

Naki Carter arbetar vid Palm Beach Zoo, där man i flera dagar förberett sig för att sätta djuren i säkerhet i betongbyggnader där fönstren täckts med plank.

– Alla våra 550 djur är i säkerhet. De flesta är väldigt lugna, men vissa är lite oroliga då de kan känna att de flyttats, säger hon och tillägger att intresset från allmänheten om djurens välbefinnande varit stort.

Orkanen Matthew kommer antagligen att slå mot Floridas östkust med förödande kraft, uppger det nationella orkancentret NHC. Men centret varnar för att vindarna kan vara kraftiga långt in i landet.

"Boende i mobila hem (exempelvis husvagnar och husbilar) under evakueringsorder måste lyda", skriver NHC.

President Barack Obama har utlyst federalt undantagstillstånd i Florida, South Carolina och Georgia inför Matthews ankomst.

"Katastrofalt"

Haiti har drabbats mycket hårt av Matthew. Utöver att minst 339 personer har dött, har mer än 29 000 hem förstörts och 20 000 har tvingats lämna sina hem. Interimpresidenten Jocelerme Privert flög över de drabbade områdena för att få en uppfattning om skadorna.

– Vad vi såg genom flygplansfönstren var verkligen katastrofalt, sade han vid en presskonferens, enligt Miami Herald.

Unicef beskriver situationen som allvarlig.

– Ju mer information vi får, desto större verkar behoven vara i Grand'Anse i söder där skadorna är värre än befarat, säger Cornelia Walther vid FN:s barnfond Unicef, till TT.

Unicef har lyckats nå södra ön med nödsändningar. Tillsammans med myndigheter och andra organisationer håller man nu på att kartlägga behoven.

Barn drabbas

– Jordbruket är praktiskt taget borta, träden är borta och tillgången till rent vatten är ett fortsatt problem, säger Cornelia Walther.

1,2 miljoner människor beräknas ha påverkats, hälften av dem är barn. Organisationen Hoppets stjärna, som har medarbetare på plats, skriver i ett pressmeddelande att samtliga sju skolor de ansvarar för har fått omfattande skador. Flera av dem har återuppbyggts tidigare, efter jordbävningen på Haiti 2010.

Jordbävningen, som var den kraftigaste landet upplevt på 200 år, dödade över 200 000 personer och följdes av ett utbrott av kolera. Ungefär en och en halv miljon människor skadades eller tvingades lämna sina hem. Sjukhus, skolor och byggnader förstördes och arbetet med att reparera skador efter jordbävningen har pågått sedan 2010.

Att snabbt få tillbaka barn i skolan efter en katastrof är viktigt, eftersom skolorna har en dubbel roll.

– Det handlar dels om de grundläggande rättigheterna till utbildning, som är lika viktigt efter en naturkatastrof. Men det handlar också om att ge barnen en känsla av normalitet, en plats att vara på, säger Cornelia Walther, Unicef.