Fakta: Kvinnliga regeringschefer och statsöverhuvuden

Theresa May kommer nu att ingå i en liten – men växande – skara kvinnliga regeringschefer och statsöverhuvuden i världen. Listan omfattar inte monarker. Årtalet i parantes är när de tillträdde.

Bangladesh: Premiärminister Sheikh Hasina (2009)

Brasilien: President Dilma Rousseff (för närvarande suspenderad) (2011)

Centralafrikanska republiken: Interrimpresident Catherine Samba-Panza (2014)

Chile: President Michelle Bachelet (2014)

Kroatien: President Kolinda Grabar-Kitarovic (2015)

Tyskland: Förbundskansler Angela Merkel (2005)

Liberia: President Ellen Johnson Sirleaf (2006)

Litauen: President Dalia Grybauskaite (2009)

Malta: Marie-Louise Coleiro Preca (2014)

Marshallöarna: President Hilda Heine (2016)

Mauritius: President Ameenah Gurib-Fakim (2015)

Namibia: Premiärminister: Saara Kuugongelwa-Amadhila (2015)

Nepal: President Bidhya Devi Bhandari (2015)

Norge: Statsminister Erna Solberg (2013)

Polen: Premiärminister Beata Szydlo (2015)

Sydkorea: President Park Geun-hye (2013)

Taiwan: President Tsai Ing-wen (2016)

Källa: Reuters

Fakta: Brittiska premiärministrar

Titeln premiärminister har funnits i Storbritannien sedan början av 1700-talet. Här är de senaste regeringscheferna.

Harold Macmillan (k) 1957-1963

Alec Douglas- Home (k) 1963-1964

Harold Wilson (lab) 1964-1970 samt 1974–1976

Edward Heath (k) 1970–1974

James Callaghan (lab) 1976–1979

Margaret Thatcher (k) 1979–1990

John Major (k) 1990–1997

Tony Blair (lab) 1997–2007

Gordon Brown (lab) 2007–2010

David Cameron (k) 2010–2016

K = konservativ, lab = labour.

Fakta: Kampen om premiärministerposten

Tidslinje:

Detta har hänt i kampen om att efterträda David Cameron som partiledare för Torypartiet och därmed också bli ny brittisk premiärminister.

23 juni: Britterna folkomröstar om EU.

24 juni: Storbritannien vaknar upp till nyheten att väljarna sagt sitt: landet kommer att lämna EU. Den konservative premiärministern David Cameron meddelar att han kommer att avgå och börserna faller fritt.

27 juni: Innan några förhandlingar om handelsavtal eller samarbetsavtal kan inledas måste britterna påbörja processen för ett utträde, genom att aktivera artikel 50 i EU-fördraget. David Cameron har sagt att han kommer överlåta beslutet att trycka på utträdesknappen till sin efterträdare som utses hösten 2016.

Den förre Londonborgmästaren Boris Johnson är en av de brittiska politiker som eldade på för brexit-sidan och sågs av många som efterträdare till Cameron. Den 30 juni meddelar han att han däremot inte kommer att kandidera till posten som partiledare för Torypartiet.

Bland övriga kandidater syns utbildningsminister Michael Gove, förre försvarsministern Liam Fox, energiminister AndreaLeadsom, inrikesminister Theresa May och arbets- och pensionsminister Stephen Crabb.En efter en faller de bort och till slut återstår bara May och Leadsom. 

11 juli: Andrea Leadsom meddelar att hon hoppar av kampanjen. Kvar står Theresa May som ensam kandidat för att efterträda David Cameron. Och det är snabba puckar. Redan den 13 juli ska Cameron sedvanligt meddela sin avgång till drottning Elizabeth II.

12 juli: David Cameron håller sitt sista regeringssammanträde.

13 juli: David Cameron avgår och Theresa May blir ny premiärminister.

Den 59-åriga Theresa May fick frågan att ta över det brittiska rodret tidig onsdagskväll. Frågan kom formellt från den brittiska statschefen som stod i det politiska rampljuset under dagen. Hon tackade ja, nigandes.

Sedan markerade May en politisk inriktning för både Tories och landet i ett kort, men intensivt tal framför 10 Downing Street.

Sociala orättvisor

May sade att hon ska leda partiet och landet i företrädaren Camerons anda. Men sedan lade hon tonvikten vid att det konservativa partiet Tories vill vara ett samlande parti, även för utsatta, för minoriteter och de grupper som drabbas av sociala och ekonomiska orättvisor.

– Vi ska inte vara ett parti för några få privilegierade, utan för alla. Tillsammans ska vi bygga ett bättre Storbritannien, sade hon som avslutning.

Tidigare hade David Cameron framträtt en sista gång i parlamentet. Han slapp de sedvanliga buandena från sina politiska motståndare under sin sista frågestund; både partikamrater och oppositionspolitiker tackade honom för hans tid som premiärminister.

Stämningen var uppsluppen, men bottnade samtidigt i allvar. Cameron uppmanade sin efterträdare May att försöka hålla så nära band till EU som möjligt.

– Mitt råd till min efterträdare, som är en briljant förhandlare, är att vi ska försöka hålla oss så nära EU som vi kan, för fördelarna med handel, samarbete och säkerhet, sade han.

På Londons gator pågick livet som vanligt. Efter en tid av dramatik i brittisk politik verkar många ta ledarbytet med jämnmod.

– Jag tycker inget särskilt om det. Vi får se vad som händer. Om några månader får vi se om Theresa May är bra eller inte, säger 67-årige Gary Lumbis till TT:s utsände under en paus i arbetet med att lasta in möbler i en flyttbil.

– Förmodligen är hon väl bara ytterligare en lögnare och fulspelare.

Försiktiga förhoppningar

May har förväntningar på sig att ena det konservativa partiet efter brexit-konflikten. Hon har lovat att inrätta ett nytt departement som ska ansvara för utträdet, som britterna röstade för den 23 juni.

50-åriga fondförvaltaren Lawrence Frampton, och hans 14-åriga dotter Asia, är försiktigt positiva till ledarbytet.

– Hon var ju det enda alternativet efter att de andra kandidaterna drog sig ur, och av dem var hon det bästa valet. Hon har erfarenhet av att regera, vilket kommer att behövas framöver, säger Frampton.

Asia berättar att det bland hennes skolkamrater finns en oro för framtiden och svårigheter att få jobb.

– Jag tror att paniken är lite överdriven. May kommer att klara det.

Lawrence Frampton säger sig samtidigt vara nöjd över att få en kvinnlig premiärminister.

– Nu behövs en person som enar landet. Och, det kanske är lite generaliserande, men med en kvinnlig ledare kanske det kan bli mindre av aggressiv utrikespolitik och en mer inkluderande och progressiv politik överlag.