– Allt är hinder, allt! Det är lättare att svara på vilka ljuspunkter som ändå finns, nämligen att vi fortfarande finns här, och jobbar på.

Khalid Albaih om situationen i mellanöstern fem år efter Arabiska våren.

Bakgrund: Angrepp mot yttrandefriheten

Den oppositionella turkiska dagstidningen Zaman har övertagits av myndigheter och tvångsförvaltas nu. Nyhetsbyrån Cican, tillhörande samma mediekoncern som Zaman, har också övertagits av turkiska myndigheter. En domstol ska utse en förvaltare för att leda verksamheten.

I Sudan beslagtog säkerhets- och underrättelsetjänsten i februari 14 olika dagstidningar.

Saudiarabiske bloggaren Raif Badawi, som propagerade för sekularism, sitter fortfarande fängslad. 2014 dömdes han till tio års fängelse och tusen piskrapp för att ha smädat islam på sin blogg.

Amnesty International konstaterar att fler och fler människorättsförsvarare i landet döms till åratal i fängelse enligt Saudiarabiens antiterrorlag från 2014.

Källa: globaljournalist.org.

– Egypten, Sudan, Algeriet, ja till och med Saudiarabien... Trycket är hårt, hela området kokar nu, säger han.

När Arabiska våren bubblade fram i början av 2011 spreds hans teckningar över regionen och blev väggmålningar och posters i Tunisien, på Tahrirtorget och i Beirut. Då var hoppet om förändring stort, men i dag, när drygt fem år har gått, ser mycket mörkt ut.

– Allt är hinder, allt! Det är lättare att svara på vilka ljuspunkter som ändå finns, nämligen att vi fortfarande finns här, och jobbar på, säger han till TT under ett besök i Stockholm för att delta i ett samtal om konstnärers roll i Mellanöstern i dag.

Förändring tar tid, påpekar han, och nämner att 80-talisterna, som många räknat ut som ointresserade av politik, var drivande under Arabiska våren och fortfarande är aktiva.

– Titta på alla unga som sitter i fängelse nu, alla som kämpar i Syrien... Det är vår generation!

"No woman no drive"

I Saudiarabien finns till exempel en grupp komiker, alla killar, som driver med att kvinnor inte får köra bil i landet. De travesterar Bob Marleys klassiska låt och sjunger "No woman no drive" berättar han med ett snett leende. Själv är han med i två konstnärskollektiv.

Khalid Albaih fortsätter envist sin politiska satir. Efter attacken mot Charlie Hebdo i Paris blev hans teckning av en muslim som anklagas från två håll – både för att vara "en otrogen" och för att vara terrorist – viral.

– Jag tecknade den tio minuter efter att jag hörde om attacken. Vi vet vad som hände efter "9/11" (i USA 2001), hur utsatta muslimer blev.

Exil i Qatar

Khalid Albaih är ursprunglingen från Sudan, men lever i exil i Doha, Qatar, med sin fru och två barn på 4 och 1 1/2 år. Men arabvärlden är inte säker för honom, säger han och berättar att hans hustru fungerar som en "första censor":

– Hon säger "nej, gör inte så, inte det där, inte just nu...". Hon är väldigt glad över att människor känner till och respekterar mitt arbete, men samtidigt så försöker hon ju helt enkelt att hålla mig vid liv.