Fakta: Obamas samtalslista

USA:s president Barack Obama använder sig ofta av telefondiplomati. Här är hans officiella* samtalslista till andra världsledare under de senaste månaderna:

27 juli: Framför kondoleanser till Tysklands förbundskansler Angela Merkel med anledning av de våldsdåd som drabbat landet.

19 juli: Fördömer kuppförsöket i samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

15 juli: Framför kondoleanser till Frankrikes president François Hollande med anledning av Niceattacken.

14 juli: Gratulerar Storbritanniens premiärminister Theresa May till nya jobbet.

6 juli: Talar med Rysslands president Vladimir Putin om konflikten i Nagorno-Karabach.

24 juni: Talar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om britternas beslut att lämna EU.

24 juni: Talar med Storbritanniens premiärminister David Cameron om resultatet i EU-omröstningen.

23 juni: Tar emot kondoleanser från Kenyas president Uhuru Kenyatta med anledning av dådet i Orlando.

20 juni: Gratulerar Pedro Pablo Kuczynski till segern i presidentvalet i Peru.

15 juni: Tar emot kondoleanser från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med anledning av dådet i Orlando.

14 juni: Tar emot kondoleanser från Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av dådet i Orlando.

14 juni: Tar emot kondoleanser från Frankrikes president François Hollande med anledning av dådet i Orlando.

21 maj: Talar med Iraks premiärminister Haider al-Abadi och försäkrar honom om USA:s stöd i kampen mot IS.

17 maj: Gratulerar Filippinernas nyvalde president Rodrigo Duterte.

18 maj: Talar med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om läget i Syrien och samarbetet i kampen mot IS.

11 maj: Talar med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull om bilaterala och regionala frågor.

5 maj: Gratulerar Mexikos president Enrique Peña Nieto till att ha lämnat reformförslag till kongressen.

18 april: Talar med Rysslands president Vladimir Putin om läget i Syrien.

19 april: Framför kondoleanser till Ecuadors president Rafael Correa med anledning av en jordbävning.

6 april: Gratulerar Burmas nyvalde president Htin Kyaw.

6 april: Gratulerar Aung San Suu Kyi till Burmas demokratiska maktskifte.

Samtal som har offentliggjorts på Vita husets webbsida.

Källa: Vita huset

Fakta: Diplomati

Diplomati är läran om staters förbindelser eller ur en nationell synvinkel: hur staten sköter bilaterala angelägenheter.

Diplomatins uppgift är att samla in och analysera information som kan vara av betydelse för ett lands ställningstaganden när det gäller utrikespolitik. Detta kan ske genom ambassader, permanenta delegationer och utsända ad hoc-diplomater.

Beslutsfattandet sker centralt hos utrikesförvaltningen på hemmaplan. Sedan meddelas besluten genom olika diplomatiska kanaler, bland annat genom officiella uttalanden.

Källa: NE

Fakta: Heta linjen

Under kalla kriget fanns en krypterad direktanslutning mellan Moskva och Washington som skulle motverka att man av misstag startade ett kärnvapenkrig. Förbindelsen som möjliggjorde kontakten mellan ledarna för de två kärnvapenmakterna kallades heta linjen.

Omskakade av Kubakrisen gjordes det första testet av linjen 1963, och i populärkulturen har den kommit att gestaltas som en röd telefon. Men faktum är att inga telefoner var inblandade. Meddelandena som skickades var skriftliga, och skickades via en transatlantisk kabel som bland annat löpte genom Sverige.

Det första meddelandet löd: THE QUICK BROWN FOX JUMPED OVER THE LAZY DOG'S BACK 1234567890 – vilket innehåller alla bokstäver i alfabetet.

Sedan 2008 utgörs den heta linjen av en säker anslutning som kan användas för mejlkorrespondens.

I sommar har de diplomatiska telefonlinjerna gått varma på flera håll, i synnerhet efter kuppförsöket i Turkiet. En av de första som ringde president Recep Tayyip Erdogan för att framföra sitt stöd var den ryske ledaren Vladimir Putin. Ett par dagar senare lyfte också USA:s president Barack Obama luren och pressade Erdogan om vikten av ett efterspel enligt demokratiska spelregler.

Trots möjligheterna att använda mejl, sms och videosamtal är det fortfarande vanligt att världsledarna använder sig av en hederlig telefon för att meddela sig med varandra. Bland de mer frekventa uppringarna finns Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Telefondiplomati används av vissa politiska ledare betydligt mer än andra. Alla är inte bra på att förmedla tydliga budskap, förhandla och övertyga utan att träffas, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Medarbetare ringer upp

Statsminister Stefan Löfven (S) ringer andra länders ledare någon gång i veckan, bland annat för att framföra gratulationer till nytillträdda kollegor, enligt hans pressekreterare. Medarbetarna kommer då överens om en tid och vem som ska ringa upp. Ibland behövs tolk.

Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister, ser telefon- och videosamtal som en viktig kanal för konkret dialog – men enbart om det sedan tidigare finns en upparbetad relation mellan uppringarna. Det gäller dock att vara säkerhetsmedveten.

"Mellan vissa viktigare länder finns säkrade videoförbindelser som kan användas. I andra fall krypterade telefonförbindelser. Men för ett land som Sverige handlar det i allt väsentligt om vanliga öppna linjer där man måste vara medveten om möjligheten att andra länder också lyssnar" skriver Bildt i ett mejl.

Den förre utrikesministern har annars gjort sig känd för sin användning av sociala medier: "Jag använde stundtals sms och DM på Twitter i mycket konkreta ärenden, men det förutsätter ju en rätt nära relation till den man har kontakt med."

Kan leda till fnurror

För ett par decennier sedan kunde direktkontakten utgöra ett diplomatiskt orosmoln. I takt med att diplomatin på toppnivå blivit allt mer informell är det dock inga större konstigheter i dagsläget, enligt Engelbrekt.

– Men risken för diplomatiska fnurror som följer med mindre förberedda möten, direkta samtal innan man fått en briefing eller lugnat ner sig efter att man nåtts av en nyhet eller uttalande från sin motpart, kan givetvis leda till onödig friktion.

För ett par år sedan tillbringade Merkel och Putin ovanligt mycket tid i telefon med varandra för att diskutera Ukraina. Men med tiden växlade man tillbaka till en mer formell kommunikation igen.

– Merkel ringde Putin ganska flitigt under de tidiga delarna av krisen 2014, då hon fortfarande trodde att hon hade inflytande över honom. Så småningom insåg hon dock att han agerade militärt utan att informera henne, säger Engelbrekt.

– Putin lär aldrig uppnå en sådan relativ närhet till sin tyska kollega igen.

Svårmätt effekt

Det är svårt att veta vilken effekt telefondiplomatin faktiskt har, eftersom det är svårt att mäta resultaten. Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror att direktkommunikationen kan ha betydelse på marginalen.

– Ingen kommer väl att ändra sin politik på grund av ett telefonsamtal, men det handlar ändå om en mer personligt riktad signal. Det är också en signal utåt om att frågan är viktig, och att motparten är viktig. Annars ringer man inte.