Fakta: Polens skärpta lagar

Lagen som kontrollerar ledningen för de statliga medierna undertecknades efter att ha förslagits av det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS).

Nyligen undertecknades också en ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen. Kritiker befarar att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har dessutom bett den polska regeringen om mer information eftersom "frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten".

– Jag vet ärligt talat inte vilka som röstar på dem, säger 31-årige Szymon Tomczak

Han står på Plac Solny och säljer glögg till frusna besökare som kommit för invigningen av Wroclaw som Europas kulturhuvudstad. Szymon Tomczak, som är från Poznan, är upprörd över den nyinstiftade medielagen och vad som händer i landets författningsdomstol. Men han tror att det skulle vara svårt för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) att gå mycket längre.

– Folket skulle protestera. De kanske går med på en del, men till slut skulle alla säga ifrån, säger han till TT:s utsända.

Tusentals demonstrerade

I förra veckan demonstrerade här över 3 000 människor mot att författningsdomstolens befogenheter inskränkts och att domare bytts ut. Skarp kritik riktas även mot hur den statliga radion och televisionen i kölvattnet av de nya medielagarna fått nya chefer. Men det är inte bara EU som reagerar. I fredags sänkte kreditvärderingsfirman Standard & Poor's landets kreditbetyg till BBB+ från A-, också de med hänvisning till regeringens nya lagstiftning.

Som många andra beskriver Tomczak klyftan som råder mellan de politiska lägren i landet som djup och svår.

– Själv känner jag bara en eller två personer (som röstar på PiS). Jag tror det är min mormors generation, många äldre.

Kamila Stachow säljer blommor på torget i Wroclaw. Det pratas mycket om det politiska läget, säger hon, men oroar sig inte nämnvärt själv.

– Politiken är högt här uppe, säger hon och för handen över huvudet. Vardagen påverkas inte av vad de bestämmer.

Hård kritik

Det var för en dryg vecka sedan som president Andrzej Duda undertecknade den lag som ger finansministern rätt att utse och avskeda anställda inom public service.

Kritiken från EU har varit hård. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har varnat för att lagen kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, vilket i förlängningen skulle kunna innebära att Polen förlorar sin rösträtt i Europeiska rådet.

Men för många går livet vidare. Kamila Stachow rycker på axlarna.

– Om fyra år är det val igen, säger hon.