Säpo och polisen kan eventuellt ha begått misstag. Men även medier har anledning att vara självkritiska efter att ha pekat ut en man med namn och bild som "terroristen", anser Dagens Nyheter på ledarplats efter att 22-åringen fritas från misstankarna.

"Att hålla huvudet kallt när terror hotar är mycket begärt. Ändå är det vad som krävs", skriver tidningen i sin huvudledare.

"Betydande ansvar"

I Aftonbladet befarar krönikören Oisín Cantwell att en ung oskyldig man under resten av sitt liv kommer att kopplas ihop med de terrorister han flydde från.

"Såväl Säpo som medier har anledning att rannsaka sig", skriver Cantwell som anser att tidningar, radio och tv har ett betydande ansvar för att 22-åringen på Google alltid kommer att förknippas med terrorplaner.

"Inte den bästa meriten, vare sig när man söker jobb eller ska gå på dejt", skriver krönikören som tycker det finns utrymme för en diskussion inom branschen.

"Ska vi verkligen gå ut med namn och bild när vi vet att en person endast är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden?", skriver Cantwell i Aftonbladet.

Stort allmänintresse

Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein skriver att tidningen hade avstått från namn- och bildpublicering "om vi vetat vad vi vet i dag". Hon pekar dock på att läget var annorlunda när beslutet fattades.

"Säkerhetspolisen, Säpo, hade höjt hotnivån för terrorbrott i riket till den näst högsta nivån, nivå fyra. 22-åringen var en jagad man, anhållen i sin frånvaro och misstänkt för ett mycket allvarligt brott. Allmänintresset var tveklöst mycket stort och det var enligt Säpo av största vikt att mannen greps", skriver Krönlein i tidningens utgivarblogg.