Hon är undersköterska på äldreboendet Visheten i Malmö och står och pytsar ut våfflor med sylt och vispgrädde. Sedan drar gympan igång. De boende sitter i en ring och stampar takten till musiken samtidigt som de sträcker på armarna.

– Vi ute på golvet jobbar så jäkla hårt för våra löner. Vi är med i Kommunal för att facket ska företräda oss och så försvinner pengarna så här.

Kristina Olsen var själv facklig företrädare i tolv år och i dag är hon glad att uppdraget är avslutat.

– Hade jag inte varit på väg att gå i pension hade nog jag också gått ur Kommunal.

Stort samtalsämne

Avslöjandena har varit ett stort samtalsämne bland kollegorna och några har redan gått ur. Men Sofije Behrami har bestämt sig för att stanna kvar.

– Det känns inte bra, det som hänt, men jag kommer att fortsätta att vara med. Facket är en säkerhet när man behöver hjälp.

Också bland kommunalarna inom hemtjänsten, som samlas till lunch i ett personalrum tvärs över gatan, är upprördheten stor. Antigona Osa, som varit med i Kommunal 17 år, har nästan bestämt sig för att gå ur. Lokalt fungerar facket jättebra, tycker hon, men förtroendet för ledningen är borta.

– Ska man betala till lyx? Det känns inte bra. Jag vill inte betala i onödan, säger hon innan hon reser sig för att ge sig ut på tjänstecykeln igen.

– De använder pengarna till lyx – vi ska ut i minusgrader.

"Oförlåtligt"

Allra först, när skandalen briserade, tänkte också hemtjänstsamordnaren Annika Nielsen att hon borde lämna Kommunal. Men man måste tänka ett steg längre, tycker hon.

– Vi har ett jättefint fackligt ombud som kämpar för oss alla. Hon är helt underbar.

Hon anser att det som Kommunals ledning gjort är oförlåtligt. Annelie Nordströms ursäkt "från djupet av sitt hjärta" fnyser hon bara åt.

– Jag vill inte ens höra på det. Det här är så stort, det räcker inte med att säga förlåt.