Här är det värst

Här är kommunerna där anmälningar om drograttfylleri var fler än om vanlig rattfylla under 2010:
    Bjuv (33 drograttfylleri/ 32 rattfylleri)
    Eslöv (80/47)
    Helsingborg (233/215)
    Hörby (21/18)
    Landskrona (75/73)
    Malmö (585/ 501)
    Tomelilla (20/18)
Källa: Brå

I flera skånska kommuner är det vanligare med drograttfyllor än med bilister som kör påverkade av alkohol. Värst är läget i Eslöv där anmälningarna om drograttfylleri var nästan dubbelt så många som anmälningarna om vanlig rattfylla.
– Det rör sig om kända missbrukare som kör omkring i tätorterna, utan körkort, och som polisen tar om och om igen, säger Erling Andersson, chef för polisens trafikenhet i Skåne.

Det har också skett en markant ökning av drogfattfylleri över tid. År 2000 anmäldes endast 26 drograttfyllerier i Skåne, förra året var den motsvarande siffran 1 713.
– Dels så har droger blivit vanligare i samhället idag och dels så har polisen blivit bättre på att upptäcka drograttfylleri, säger Erling Andersson.

Drograttfyllerister i trafiken är i många fall farligare än vanliga rattfyllerister, det menar Kent Ivarsson på Motorförarnas Helnykterhets Förbund.
– Det är en mer komplex bild då olika droger påverkar människor på olika sätt, dessutom kan en påverkad förare vara svårare att upptäcka, säger han.