Fakta: Stor framgång för AFD

Högerpopulistiska Alternative für Deutschland (AFD) skördade stora framgångar i samtliga tre tyska delstatsval i helgen. Partiet gick från noll procent till upp emot 23 procent i den forna östtyska delstaten Sachsen-Anhalt.

I Baden-Württemberg gick Merkels parti ned med 12 procentenheter enligt de första prognoserna. Socialdemokraterna SPD tappade tio. Och AFD, som tidigare inte funnits på allvar i förbundslandet, fick nästan 14 procent.

I Rheinland-Pfalz, där få trodde att AFD skulle ha någon framgång, rusade partiet till knappt 11 procent.

AFD bildades 6 februari 2013. Partiet är skeptiskt till EU, samt fientligt mot migrationen till Tyskland.

– Jag är fullt övertygad om att vi behöver en europeisk lösning och att den behöver tid, säger Merkel enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tror dock att valresultatet kan sätta käppar i hjulen för Angela Merkel.

– Det är klart om hon inte har tyskarna med sig så kommer det att bli svårare att driva en ambitiös och human migrationspolitik, säger Margot Wallström (S) till TT på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Även EU-samarbetet kan påverkas, fruktar hon.

Hårt tryck

– Tyvärr så är det framgångar för högerextremistiska och främlingsfientliga partier och rörelser, och det bådar inte gott för EU-samarbetet, säger Wallström.

Statsvetaren och EU-experten Göran von Sydow tror att Merkel nu kommer att utsättas för ett hårt tryck från det egna partiet och systerpartiet CSU om att lägga om politiken.

– Man får ju ta henne på ordet här. Men det finns ett starkt tryck internt i CDU och CSU för en kursomläggning och det ska väl ses i ljuset av att det är val nästa år till Förbundsdagen, säger han.

Redan före helgens val hade Merkel svårt att finna stöd i EU för sin politik. Det lär nu bli ännu svårare.

Påverkar Sverige

– Det handlingsutrymme Angela Merkel nu tycker sig ha får ju konsekvenser för vilket ledarskap hon kan utöva på europeisk nivå. Om det utrymmet är kringskuret av dels valutgången, dels att den i sig triggar igång ett internt tryck i regeringspartierna, så kommer det att påverka vad hon kan göra, säger von Sydow.

Att snabbt komma överens med Turkiet lär bli än angelägnare. Oavsett, så kommer en kursomläggning även att påverka Sverige.

– Jag har ingen anledning att tro något annat. Det pågår ju något slags Svarte Petterspel mellan EU-staterna. Vi ska inte dra händelserna i förväg eftersom vi inte vet vilka åtgärder det kan bli, men det är klart att de åtgärder Tyskland gör får konsekvenser, eftersom det är så många som har kommit dit, säger Göran von Sydow.