Fakta: Angela Merkel

Angela Merkel föddes i Hamburg 1954, men flyttade tidigt till dåvarande Östtyskland där fadern Horst Kasner arbetade inom den protestantiska kyrkan.

Hon studerade och forskade i fysik innan hon engagerade sig politiskt i samband med Berlinmurens fall 1989. Hon var biträdande talesperson i DDR:s sista regering 1990 och blev samma år förbundsdagsledamot för konservativa CDU i det gamla svenskområdet Stralsund-Vorpommern-Rügen, som hon fortfarande representerar.

1991 blev hon ungdoms- och kvinnominister under Helmut Kohl och tre år senare miljöminister. Efter högerns valförlust 1998 blev hon först generalsekreterare i CDU och från 2000 även partiledare.

Valet 2005 gjorde henne till förbundskansler, varefter CDU och det bayerska systerpartiet CSU regerat i allians med dels socialdemokratiska SPD (2005–2009), med liberala FDP (2009–2013) och sedan återigen med SPD (2013–).

Om Angela Merkel blir kvar vid makten ytterligare fyra år blir hon historisk. Sedan förbundsrepublikens grundande 1949 har enbart Helmut Kohl suttit sexton år som tysk kansler – i händelse av en valvinst hösten 2017 kan Merkel snart komma att tangera rekordet.

Ingen dans på rosor

Merkel är populär – hela 52 procent av befolkningen är nöjd med hennes arbete, enligt en färsk opinionsmätning. Det innebär inte att valrörelsen kommer att bli någon dans på rosor. Donald Trumps valseger i USA, tilltagande osäkerhet i EU-samarbetet och landvinningar för högerpopulistiska krafter på hemmaplan är bara några av förbundskanslerns många utmaningar.

"Groteskt och absurt"

Hon vill dock inte kännas vid förpliktande epitet i stil med "den liberala västvärldens sista försvarare", som New York Times kallade henne häromveckan.

– Det vore groteskt och absurt. Men att kunna bidra tillsammans med andra, och mödosamt nå kompromisser och framsteg, det tror jag att jag kan, sade Merkel i söndagens upplaga av den politiska talkshowen Anne Will.