Fakta: Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommern ligger i nordöstra Tyskland, i det tidigare DDR. Läget vid Östersjökusten har gjort delstaten till ett populärt semestermål.

1,6 miljoner människor bor i Mecklenburg-Vorpommern. Största staden är Rostock, med 203 000 invånare. I delstatshuvudstaden Schwerin bor 91 000 människor.

Valdeltagandet är lågt. I förra delstatsvalet 2011 gick bara 51,5 procent av befolkningen och röstade. I valet till förbundsdagen 2013 var valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern 65,3 procent.

Högerextrema NPD är representerat i delstatsparlamentet.

Källa: Mecklenburg-Vorpommern, Statista

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Sedan 2015 har den politiska inriktningen blivit allt mer nationalkonservativ.

Delstatsvalen i Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg tidigare i år var en stor framgång för AFD. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed näst största parti.

Källa: Bundeszentrale für politische Bildung

Europas mäktigaste politiker har fått se förtroendet hos väljarna rasa till 45 procent efter förra årets flyktingvåg. Det är den lägsta siffran för CDU-ledaren Merkel på fem år, uppger nyhetsbyrån Reuters.

I en intervju i tidningen Bild på lördagen står hon dock fast vid sitt beslut att öppna dörren för de hundratusentals människor som har flytt sina hem och avvisar samtidigt anklagelser om att det tyska folket fått se sina förmåner beskärda som ett resultat av flyktingmottagandet.

– Vi har inte tagit något från folk här. Vi når fortfarande vår huvudsakliga målsättning om att upprätthålla och förbättra livskvaliteten i Tyskland, säger Angela Merkel till tidningen.

Jämnt i opinionen

I nästa års val kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler. Men det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och mycket pekar på att högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) tar plats i förbundsdagen – med sin anti-islamiska och starkt asylinvandringskritiska retorik som vind i seglen.

Redan på söndagen kan en sorts försmak på nästa års val komma när invånarna i Angela Merkels hemmadelstat Mecklenburg-Vorpommern går till valurnorna. Merkels CDU ligger jämnt i opinionsundersökningarna med AFD – som i och för sig gärna vill samarbeta med CDU, men utan Merkel vid rodret.

– På kommunal nivå har vi bra kontakt med CDU-representanter som är besvikna på Merkels vänstersväng. Där kan man föreställa sig ett samarbete, sade AFD:s toppkandidat med det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm till TT tidigare i veckan.

"Varje röst räknas"

På ett valmöte i staden Bad Doberan på lördagsförmiddagen uppmanade Angela Merkel väljarna i Mecklenburg-Vorpommern att behålla den styrande koalitionen mellan CDU och socialdemokratiska SPD.

– Det kommer att bli ett jämnt lopp. Varje röst räknas, sade hon enligt Reuters.