ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 24 augusti 2015
- Publicerad : 24 augusti 2015

Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

De försöker le, skratta och låtsas som att de lever ett normalt liv. Men på asylboendet i Farsta är livet allt annat än normalt, och tankarna på släkten som är kvar i kriget är svåra att hantera.

Fotograf Gustav Gräll, reporter Joel Linde.

Fotograf Gustav Gräll, reporter Joel Linde.

Gustav Gräll

Foto:

I ett affärsområde i Farsta strand, ett par mil söder om Stockholms innerstad, bor 200 asylsökande i vad som fram till förra året var ett hotell- och konferenscenter. Människor i propra utstyrslar kommer och går precis utanför, men för de boende finns inget att hämta bortom byggnadens tegelväggar. De är fast i väntan på ett enda, livsavgörande beslut: om de får uppehållstillstånd eller inte. 

Allt handlar om barnen

Det är en solig augustidag. En man som kommit från Aleppo i Syrien, vi kan kalla honom Sayid, står intill askkoppen och plockar upp ännu en cigarett. Hans två barn, 2 och 7 år, har fått plats på dagis och skola och är inte med honom.

– Det är bra att de har något att göra så de inte behöver tänka så mycket på kriget. Den yngsta vet inte vad som har hänt med den äldsta frågar en del, säger han.

Sayid är tacksam över att hans barn slipper kriget, men han är inte lycklig. Resten av familjen blev kvar i Turkiet och själv vet han inte om han kommer få uppehållstillstånd. Utan det är han låst. Han kan inte jobba eller läsa svenska genom SFI. In till Farsta centrum kan han gå, men de 24 kronorna han får varje dag räcker inte till några längre resor. Så han står mest och röker och tänker – mest obehagliga tankar om kriget och familjen. Utöver det kommunicerar med vänner och familj så gott det går via sin smarta telefon. Det är hans liv, och har så varit i 8 månader. Hur länge det kommer förbli så vet han fortfarande inte.

LÄS MER: Gratis busskort till asylsökande

Mohammed Ghbiesh och Fathime Dawod sitter och äter lunch med sina två barn Hadi, 6, och Reem, 5, i den stora matsalen. Reem har nyss, efter lång väntan, fått börja på dagis, men Hadi väntar fortfarande på en plats i skolan.

Föräldrarna har varandras stöd, men deras relation sträcker sig inte så långt utanför det just nu – lusten finns inte. Fokus ligger på att hålla barnen glada. Deras pengar går alltid till dem, någon utflykt eller något gott att äta.

– Barnen har inte så mycket att göra. Ibland går vi till lekparker eller till stranden. Men tristessen och oron över våra släktingar och familjens ansökningar går aldrig ur. Vi försöker hitta ljusa stunder, annars är det vägen till självmord. Men vi muslimer tror inte på självmord. Man måste vara stark.

De lyckliga

Kalid Bahar, 5, har inte träffat sin mamma på två år, hon kom inte längre än till Libanon. I dag ska han till tandläkaren för att dra ut en värkande tand.

Kalid Bahar, 5, har inte träffat sin mamma på två år, hon kom inte längre än till Libanon. I dag ska han till tandläkaren för att dra ut en värkande tand.

Gustav Gräll

Foto:

Några som funnit glädje, åtminstone för stunden, är Mubarek Bahar och hans 5-årige son Kalid. Kalid studsar runt utanför byggnaden med svullen kind och en liten pruttkudde i handen. Han är på väg till tandläkaren för att dra ut en värkande tand, men han skiner av glädje. Och det gör pappa Mubarek också, som nyligen har fått uppehållstillstånd.

– Nu kan jag få jobb, bostad, jag kan få hit min familj… Jag kan inte räkna upp allt jag kan göra nu. Jag är så glad för barnen har en framtid nu.

Den eviga väntan

Vi går genom de långa korridorerna bort till rummet där Ghadir Hnadik bor med sin man och deras två barn, Remas, 3, och Gihad, 7. Ghada Dirke, Ali Al rifaae och Abeer Naifa med sina två barn är också där. De umgås mycket om dagarna, men aktiviteterna är begränsade. En dag i veckan erbjuder Svenska kyrkan svenskundervisning, vilket de alla går på. De brukar också tvätta tillsammans och sitta och leka med mobilerna. Men internetuppkopplingen kostar så det är begränsat. Och för det mesta är det samma två saker som rullar runt i deras huvuden: familjen som är kvar nära kriget och uppehållstillståndet.

Ibland går de till stranden med sin vattenpipa – det ger en kort illusion av ett normalt liv. Men inte i dag. Ghada Dirke tittar på sin klocka.

– Vi försöker bara få tiden att gå. Jag lämnade på grund av kriget och tänkte att jag kunde leva ett normalt liv, jobba och studera. Men det är inte alls som jag hade tänkt mig. Jag står bara och stampar. Jag korsade Medelhavet – för vad?

Visst är de tacksamma över skyddet de får i Sverige, men efter ett års väntan i en bubbla utan möjligheter är det svårt att leva på bara tacksamhet.

 LÄS MER: Asylsökande tävlar om vem som får stanna i Norge

Tusentals sitter fast på asylboende

Antal asylsökande, samt beviljade uppehållstillstånd för flyktingar eller motsvarande de senaste 15 åren

2000: 16 303 – 10 546

2001: 23 515 – 7 941

2002: 33 016 – 8 493

2003: 31 355 – 6 460

2004: 23 161 – 6 140

2005: 17 530 – 8 859

2006: 24 322 ­– 25 096

2007: 36 207 – 18 414

2008: 24 353 – 11 237

2009: 24 194 – 11 265

2010: 31 819 – 12 130

2011: 29 648 – 12 726

2012: 43 887 – 17 405

2013: 54 259 – 28 998

2014: 81 301 – 35 642

Källa: Migrationsverket

De sju första månaderna i år har 37 033 personer ansökt om asyl i Sverige, vilket är en långt högre siffra än normalt, men lägre än 2014. Enligt statistik från Migrationsverket får en knapp tredjedel svar inom 4 månader. Resten får vänta i nio månader eller längre.

Hayan Ismail är enhetschef för bland annat boendet i Farsta och menar att de långa handledningstiderna gått från 3 månader till runt 10 månader på ett par år.

– Jag förstår att det finns frustration över de långa handläggningstiderna, men vi måste bibehålla en rättssäker handläggningsprocess. Det är ändå god stämning här. De pratar mycket med varandra och många av dem har levt tillsammans sedan oktober, säger han.

Under året anställs hundratals nya handläggare som ska försöka korta ner handläggningstiderna för de sökande. Men det kommer ta tid, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik.

– Vi jobbar för att få ner tiderna igen men det kommer ta ett tag. Vi kommer att återinföra organiserad sysselsättning. Ofta är den största problematiken att man bara sitter overksam och väntar. Det är särskilt påfrestande för folk som har familjen kvar i kriget, säger han.

– Men om vi sätter det i perspektiv. Det finns ju länder i Europa som har tältläger. Vi vill ha ett värdigt mottagande och våra boenden har ändå hållit den klass som vi har bestämt, vilket är vandrarhemsstandard.

Just nu sitter nära 10 000 personer "fast" på asylboende i Sverige. De har fått uppehållstillstånd men kommunerna har inte möjlighet att ta emot dem, vilket tvingar dem att bo kvar på det tillfälliga boendet.

ANNONS
X
ANNONS
ANNONS