Metro betygsätter

Ljudet. 5 glober. Ljudet på bio är för högt, oftast. Men om du struntar i det kommer du bli bortblåst av Imax-högtalarna. Trumhinnorna kommer att susa i flera dagar efteråt. Imax-ljudet lämnar inget att önska, även om andra salonger på Filmstaden Scandinavia verkar vara snäppet värre.

Bilden. 4 glober. Den gigantiska duken som går från vägg till vägg och från golv till tak sveper in dig i en upplevelse av befinna dig mitt i filmen. Det är svårt att efterskapa med Netflix i tv-soffan. Men håller bildkvaliteten för en så stor duk? Kanske inte för alla titlar.

Komforten. 3 glober. Det finns visserligen VIP-rader men komforten är snäppet högre i de renodlade VIP-salongerna.

Filmstaden som helhet. 3 glober. Det är lite tråkigt att SF skapat ett klassamhälle med de nya VIP-salongerna och extra dyra biljetter för den som har råd. Men med fler speltider på dagtid kan du spendera hela dagen här, vilket är ett plus.

Duken är 247 kvadratmeter stor och rummet har plats för 421 besökare. Film- och teknikälskare lär ha svårt att inte imponeras när Sveriges första Imax-salong slår upp dörrarna i Mall of Scandinavia i Solna.

– Vi är en av de första salongerna i världen med Imax Immersive Sound, det innebär fyra högtalare i taket, fyra i väggarna och fyra bakom duken, säger Jonas Yngfalk, affärsutvecklare på SF Bio när han visar upp salongen för ett dussintal journalister.

►LÄS MER: Dödssjuke Daniel fick sista önskan uppfylld – har sett nya 

Men en Imax-salong är inte bara en större salong med större duk. Filmerna som visas måste anpassas för det särskilda Imax-formatet. I de flesta fall efterbehandlas filmerna digitalt för Imax, men ibland filmas även vissa sekvenser med riktiga Imax-kameror.

Den nya ”Hunger games: Mockingjay del 2”-filmen är först ut på Filmstaden Scandinavia och kommer faktiskt att visas en vecka före världspremiären på en exklusiv invigning av salongen.

– Det blir en föreställning. Sedan får vi plocka ner allt och kicka igång den 18 november när det är världspremiär, säger Jonas Yngfalk.

Men just den filmen har efterbearbetats för Imax och inga scener har filmats med Imax-kameror. I fallet ”Star wars: the force awakens”, som har premiär i december, är däremot vissa partier faktiskt filmade med Imax-kameror. Först när nästa Avengers-film har premiär 2018 kommer en långfilm för första gången att ha filmats helt med digitala Imax-kameror.

►LÄS MER: Dödssjuka Daniel fick se ”Star Wars” i förväg – nu har han avlidit