Det här är Rickard Söderberg

John Rickard Söderberg är född 10 april 1975.

Han operasångare och debattör och blev nyss nominerad till Raoul Wallenberg-priset.

Rickard kommer ursprungligen från Snötorps församling i Hallands län.

Han studerade på musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Gick därefter vidare till Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Rickard Söderberg, 40, är Metros nya kolumnist. Han beskriver sig själv som en driven, snudd på enerverande fast väldigt snäll bög. Rickard jobbar som operasångare sedan många år tillbaka, något han drömde om i tonåren, men har även jobbat med film och konst.

– Jag är operasångare på dagarna och jedi på nätterna, säger Rickard.

Vad menar du med jedi på nätterna?

– Jag använder min plattform som operasångare för att driva opinion.

Han säger att han jobbar för mycket, är en riktig arbetsnarkoman som knappt kan sitta still. Med en skyldighet att utnyttja sin offentlighet.

– I allt jag gör så är mitt budskap att den värld som vi lever i behöver mer kärlek och mer tolerans, säger Rickard.

Han studerade på musikhögskolan i Göteborg och gick snabbt vidare till en operaakademi i Köpenhamn. Därefter har han turnerat på stora scener i hela världen. Men nyligen blev han trött på allt resande och kommer att hålla sig mer i Sverige.

– För ett år sedan fick jag psykbryt när jag hade 300 hotellnätter om året. Det var inte det jag ville göra.

Nu ska han skriva kolumner för Metro, den första kan du läsa här. Total uppriktighet, det är hans motto. Det blir texter om den utbredda homoskräcken, religiösa fanatiker, extremister, räddhågsna makthavare och mycket annat.