Fakta: Migrantlägret i Malmö

Tidigt i tisdags morse inledde hundratals poliser insatsen mot migrantlägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer befann sig då utanför ingången till lägret. Demonstranter bars iväg och avspärrningar upprättades. Samma dag påbörjades rivningen av lägret.

Tidigt på förmiddagen lämnade de sista migranterna lägret och begav sig tillsammans med aktivister mot stadshuset i centrala Malmö för att protestera mot beslutet och kräva svar av politiker. Ett 50-tal migranter och flera aktivister befinner sig fortfarande där.

På onsdagskvällen slog polisen till mot protestplatsen genom att avlägsna lösa föremål, till exempel madrasser och frigolitskivor. Under fredagen hade polisens bevakning av platsen trappats ner betydligt.

Migranternas protest mot avhysningen från Sorgenfrilägret fortsätter vid en cykel- och gångbana under en bro framför stadshuset. Vädjan om en lösning på boendesituationen består.

– Vi vill inte ha ett hus eller pengar. Det enda vi behöver är en tom plats utanför staden där vi kan vara. Vi kan betala för städningen, det gjorde vi redan i lägret, säger Gina, en av migranterna som övernattat på platsen sedan rivningen på tisdagsmorgonen.

Efter fem öppna nätter har kommunens evakueringslokal stängts. Som mest var 31 av 50 tillgängliga platser belagda. Totalt har 27 migranter nappat på erbjudandet om en bussresa till hemlandet. I lägret beräknas 100 till 200 personer, de flesta romer från Rumänien och Bulgarien, ha bott.

– Hur många som har tagit sig hem med egna medel vet vi inte, säger Ulrika Wickman, avdelningschef på kommunens sociala resursförvaltning, till TT.

Några andra boenden erbjuds inte. I december öppnar ett vinterhärbärge med 40 platser.

– Det kommer att vara öppet till sista februari. Där väntar vi på en bygglovsprocess, säger Ulrika Wickman.