Fakta: Detta har hänt

Vid halv femtiden på tisdagsmorgonen inledde hundratals poliser insatsen mot migrantlägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.

Mellan 50 och 100 personer befann sig då utanför ingången till lägret. Demonstranter bars iväg och avspärrningar upprättades. En person greps för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.

Tidig förmiddag lämnade de sista migranterna lägret och begav sig tillsammans med aktivister mot stadshuset i centrala Malmö för att protestera mot beslutet och kräva svar av politiker.

Grävmaskiner, kranbilar och bärgningsbilar används för rivning och städning av lägret. Enligt polisen väntas arbetet pågå till torsdag.

Fakta: Allvarliga hälsorisker

Avhysningen av de boende, mellan 100 och 200 personer varav de flesta är romer, på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö har skett med hänvisning till miljöregler.

Den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende, och omkringliggande miljö påverkas av nedskräpning, fastslog Malmö miljönämnd i ett beslut.

Centrum för sociala rättigheter försökte att i sista stund skjuta upp avhysningen genom att begära inhibition, men mark- och miljödomstolen i Växjö avslog överklagandet.

Polisen och Kronofogden har inte kunnat avhysa EU-migranterna tidigare eftersom de inte är identifierade. Malmö stad begärde handräckning av polisen för kunna genomföra avhysningen.

Hundratals poliser slog vid halv fem på tisdagsmorgonen till mot Sorgenfrilägret, där ett hundratal EU-migranter bott under lång tid. Aktivister och migranter tog sig då vidare till stadshuset där de under dagen protesterat mot avhysningen.

Enligt Richard Glantz vid polisen i Skåne finns fortfarande cirka 120 personer, varav cirka 70 migranter, kvar på platsen.

– Det är lugnt där. De ligger på liggunderlag och filtar, säger han.

Inget ingripande

Situationen betraktas enligt polisen som en manifestation varför inget ingripande är aktuellt nu. Däremot kan situationen förändras om samlingen av människor i stället skulle komma att betraktas som bosättning.

– Vi kommer inte att acceptera vindskydd och tält. Då blir det ju en camping och då får vi göra en ny bedömning, säger han.

Enligt honom kräver även ordningsstadgarna att de måste vara tysta på platsen under natten.

– Men de har de lovat och vi har ingen anledning att misstro dem.

Stöd av många

Enligt Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö och ansvarig för sociala frågor i kommunen, har ett 40-tal migranter valt att bo i den evakueringslokal där kommunen under fem dagar erbjuder tak över huvudet.

– Andra kan ha hittat andra lösningar. Det finns många som stödjer dem inom olika nätverk.

Ett 20-tal har även valt att åka tillbaka till Rumänien. Kommunen har betalt biljetterna och fler kan komma att vilja åka hem under de kommande dagarna.

– Man gör en individuell prövning men det är sannolikt att de som vill kommer att få det, säger Nilsson.