Fakta: Brottsutredning pågår

Ägaren till marken polisanmälde EU-migranterna för olaga intrång i våras. Den utredningen är inte avslutad ännu. Polisen hänvisar till stor arbetsbörda, bland annat efter granatattackerna i Malmö.

Enligt polisen dröjde fastighetsägaren med att göra anmälan några månader efter det att intrånget gjorts. Detta komplicerar ärendet, eftersom bosättarna har fått besittningsrätt till marken.

Liknande utredningar har gjorts på andra håll. Även då har besittningsrätt blivit aktuell efter en tid.

Källa: Polisen i Malmö

Fakta: Lägret i Malmö

De mellan 100 och 200 personer, mestadels romer, som bor på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö skulle senaste klockan 16 på söndagen ha utrymt lägret. Den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende, och omkringliggande miljö påverkas av nedskräpning, fastslog Malmö miljönämnd i ett beslut.

Avhysningen sker med hänvisning till miljöregler. Polisen och Kronofogden har inte kunnat avhysa EU-migranterna tidigare eftersom de inte är identifierade.

Lägret skulle vara tömt klockan 16 på söndagen, enligt kommunen. Men lägret är kvar.

På eftermiddagen samlades hundratals personer i området och långa bilköer uppstod. Många var nyfikna. Flera ville visa sitt stöd för de boende, medan andra ifrågasatte att migranterna var där.

– Jag vill bara få ett slut på eländet och supporta polisen, sade Janne Jönsson, som stod mittemot lägergrindarna.

Oklart när polisen agerar

På kvällen krympte folkmassan och flera husvagnar lämnade området. Kvar inne i lägret finns aktivister och en del boende, som värmer sig vid eldar.

Nu väntar de på polisen, som kommunen bett tömma området på människor.

– Vi väntar på besked från polisen om att kunna gå in och påbörja rivningen, säger Jeanette Silow, chef för kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning.

När polisen kommer att agera avslöjar man inte.

– Handräckningsärendet har ingen tidpunkt angiven. Det kommer att hanteras när det passar bäst, säger Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral.

En smällare kastades sent på söndagskvällen in i lägret. Enligt inledande uppgifter skulle en kvinna ha skadats, men ambulanspersonal som skickats dit bedömde att ingen behövde vård.

"Får lyfta ut oss"

De som är kvar i lägret tänker utöva passivt motstånd när polisen kommer.

– De får lyfta ut oss. Om vi inte får vara kvar här så blir vi tvungna att sova på gatan, säger 22-årige Daniel från Rumänien, som bott i ett skjul i nästan två år.

Flera grupper har engagerat sig i de boendes situation, och på sociala medier mobiliseras för demonstrationer.

Aktivisterna vill att Malmö stad ordnar en ny lägerplats åt EU-migranterna. Det vill även FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor, Rita Izsak, som i ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S), enligt Sydsvenskan, skriver att avhysningen "kan förstärka det utanförskap och den marginaliserade ställning som romer har".

Malmö stad erbjuder ett evakueringsboende under fem nätter.

– Det rymmer 50 personer. Men tidigare har det inte varit någon anstormning dit, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor i Malmö.