Fakta: Så undviker du bedrägerier
  • Skicka aldrig några pengar till någon du bara mött online. Ofta vill bedragaren att du för över pengar till ett konto utomlands, eftersom internationella transaktioner är svårare att spåra.
  • Gör en bildsökning. Luska lite om personen, finns den till exempel på flera sociala medier.
  • Var vaksam på om bedragaren i stället för att prata på exempelvis en dejtingsajt hellre vill sköta kontakten via privata mejlkonton eller telefon.
  • Håll utkik efter detaljer som inte stämmer. Exempelvis om personen hävdar att den är universitetsutbildad men använder ett bristfälligt språk.
  • Försök att starta ett videosamtal med personen, om du inte kan möta personen öga mot öga. Bedragare undviker i det längsta det. Men var försiktig då det kan spelas in och användas i utpressningssyfte.
  • Var försiktig med att skicka lättklädda eller nakna bilder.

Källor: ACCC, dejtingbedragare.wordpress.com, Scamwatch, Norton

Som nyseparerad skapade Mikael en profil på dejtingsidan Badoo i november 2013. En amerikansk kvinna visade snabbt intresse för honom.

– Vi började prata lite. Det var trevligt, säger han.

Hon gav Mikael uppmärksamhet och komplimanger.

Några dagar senare skulle hon åka till Istanbul, och det var där problemen började. Första gången bad hon om 100 euro.

– Jag tänkte att det kan jag väl ställa upp med, även om jag vet mycket väl att man inte ska gå på sådana här saker, säger Mikael.

Lånade 170 000 kronor

Sedan blev det mer och mer. Hon berättade om att hon köpt 83 kilo guld och diamanter, som fastnat i tullen. Ett arv på flera miljoner väntade också, enligt ett testamente hon visade upp för Mikael.

– När jag väl hade skickat pengar, så blev det mer och mer. Hon spelade på känslor, det skulle bli så bra när vi träffades och det blev som en drog, säger han.

Att varningsklockorna ringde ignorerade han. För att ha råd med den sista stora överföringen tog han ett lån på 170 000 kronor.

– På julafton var allt klart, säger Mikael och berättar att kvinnan då skulle flyga till Arlanda.

– Hon hade en biljett som jag hade betalt, säger Mikael.

Men ingen dök upp. I stället fick han dagen därpå ett mejl från ett privatsjukhus där de berättade att kvinnan svävade mellan liv och död efter en trafikolycka – och att mer pengar behövdes.

"Kändes för jävligt"

En illa redigerad bild på kvinnan i sjukhussängen fick misstankarna att växa. När Mikael gjorde research upptäckte han att kvinnans IP-adress kom från Nigeria och bilderna på henne förekom i liknande bedrägerihistorier på nätet.

– Det var då det gick upp för mig: du är lurad nu, Mikael. Det kändes för jävligt. Jag kände mig förnedrad, det är en stor skam.

Pengarna får han aldrig tillbaka. En polisanmälan gjordes, men utredningen lades ner.

– Jag kommer att få dras med de här skulderna ett antal år framåt.