Fakta: Varmast i september 2016

Målilla – 28,2 grader

Kosta – 28 grader

Markaryd – 27,7 grader

Barkåkra, Halmstad, Helsingborg – 27,5 grader

Temperaturer fram till den 16 september.

Källa: SMHI

Den gångna veckan har dagstemperaturerna på flera håll i landet smugit sig över 25-gradersstrecket. Förstaplatsen knep Målilla i Småland i torsdags med 28,2 grader – den högsta temperaturen i september på många år.

– Det blev den högsta temperaturen (i september) som vi har haft i Sverige sedan 1997. Då var det i Hemse på Gotland som det uppmättes 29 grader, berättar Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Även temperaturerna efter mörkrets inbrott var extrema. I tisdags var dygnets lägsta temperatur vid automatstationen i Falsterbo 17,7 grader och natten därpå lika hög i Göteborg och hela 18,3 grader på Nidingen.

Så höga nattemperaturer i mitten av september saknar motstycke. Bland SMHI:s digitaliserade mätresultat från åren 1951–2015 var den lägsta minitemperaturen 17,8 grader på Utklippan i Blekinge skärgård den 12 september 1955.

De absolut högsta minitemperaturerna hittills i september i år noterades dock under månadens allra första dagar då dygnstemperaturen på många platser inte understeg 20 grader.

Men nu har värmeböljan troligen gjort sitt för i år. Med start i helgen blir det svalare.

– Den riktigt höga sommarvärmen som vi har haft, speciellt med fokus över Götaland, har tagit sig söderut ut och just nu har vi en lite svalare luftmassa över oss. Men vi har ändå temperaturer som lokalt ligger lite över det normala för årstiden.

Under lördagen och söndagen kan vi se fram emot 14–18 grader, något lägre i Norrland. Och det blir sparsamt med regn.

– September har varit en ganska torr månad. På en del håll har vi knappt haft någon nederbörd alls, säger Ohlsson.