Fakta: Kriget i Jemen

En konflikt mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under förra året. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

"Irans krigsskepp Alvand och Bushehr har skickats till Adenviken för att skydda handelsfartyg", rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån Tasnim.

De iranska skeppen ska patrullera Adenviken söder om Jemen, en av världens viktigaste fartygsrutter, uppger Tasmin.

Enligt Pentagon bombades natten till torsdagen tre radarstationer i huthikontrollerat område, som ett svar på misslyckade robotattacker mot marinfartyget USS Mason.

"Framgångsrika anfall"

De amerikanska anfallen hade godkänts av president Barack Obama och enligt de första bedömningarna var de framgångsrika – de tre stationerna förstördes.

USA genomförde bombningarna i "självförsvar", för att skydda personal och fartyg, skriver USA:s försvarsdepartement i ett pressmeddelande.

– USA kommer att svara på ytterligare hot mot våra fartyg och kommersiell trafik, när så är lämpligt, säger talespersonen Peter Cook, enligt nyhetsbyråer.

Rebellerna nekar

Reuters rapporterar att det amerikanska marinfartyget USS Nitze avfyrade kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot de tre radarstationerna vid Röda havets kust.

Radaranläggningarna har, enligt Pentagon, använts vid de minst tre misslyckade robotattackerna mot USS Mason sedan i söndags.

Huthirebellerna förnekar dock att de genomfört attackerna, enligt ett uttalande till den rebellkontrollerade nyhetsbyrån Saba, rapporterar AFP.