Fakta: Värsta på årtionden

Striderna mellan Turkiet och den kurdiska PKK-gerillan är de värsta på två årtionden, sedan de blossat upp på nytt i juli i fjol. Sedan dess har flera än 150 civila, liksom hundratals armésoldater och PKK-medlemmar, dödats enligt Amnesty International och regeringskällor.

I december trappades striderna upp i städerna Cizre och Silopi samt i distriktet Sur i Diyarbakir.

Kurderna utgör cirka 15 miljoner av Turkiets 75 miljoner invånare. Många anser sig diskriminerade.

Konflikten mellan Turkiet och PKK har sedan 1984 krävt omkring 40 000 människoliv.

PKK betraktas av såväl Turkiet som EU och USA som en terroristorganisation.

Bilder på sönderbrända kroppar har cirkulerat på Twitter sedan i söndags kväll, då militären uppges ha gjort ett tillslag mot två källare i staden där människor gömde sig.

Den turkiska statstelevisionen TRT rapporterade på kvällen att ett 60-tal "PKK-terrorister" dödats i tillslaget, men senare ändrade lokala myndigheter dödssiffran till tio personer, skriver Hürriyet Daily News.

90 procent har flytt

Enligt kurdiska grupper var de dödade civila som sökt skydd undan striderna mellan PKK och turkiska säkerhetsstyrkor.

"Dessa människor var skadade, och deras byggnad var belägrad. En brand bröt ut efter att stridsvagnar öppnade eld", hävdar en lokal representant för det kurdiska oppositionspartiet HDP på partiets Twitterkonto.

Utegångsförbud råder sedan december i flera städer i sydöstra Turkiet, bland annat Cizre. Enligt tidningen Todays Zaman har 100 000 av stadens 120 000 invånare flytt undan striderna.

Kritik från FN

Utegångsförbudet gör det svårt att få fram oberoende uppgifter om den pågående offensiven. Amnesty International har anklagat Turkiet för övervåld och säger att minst 150 civila dödats.

Enligt den turkiska militären har över 500 PKK-medlemmar dödats bara i Cizre sedan i december, men den dementerar uppgifterna om civila dödsoffer.

För en vecka sedan uppmanade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, Turkiet att utreda en annan händelse i Cizre i januari, där obeväpnade civila, med vita flaggor framför sig, blev beskjutna när de hjälpte skadade.

– De blir uppenbarligen nedskjutna i ett regn av kulor, sade Zeid Ra'ad Al Hussein om en uppmärksammad filmupptagning av händelsen, enligt Reuters.