Fakta: 30 000 dödas varje år

Mellan 450 000 och 500 000 elefanter lever i dag i Afrika.

Över 30 000 elefanter dödas dock varje år för att tillfredsställa efterfrågan på elfenben i Asien, där betarna säljs för motsvarande 8 000 kronor per kilo.

I Kenyas grannland Tanzania har antalet elefanter minskat från cirka 110 000 2009 till 43 000 2014, enligt officiell statistik.

Källa: AFP

Det är Kenyas president Uhuru Kenyatta som på lördagen ska tända på jättebrasan, elva stycken bål bestående av betarna från tusentals elefanter eller sammanlagt 105 ton elfenben, samt 1,35 ton noshörningshorn. Elefantbetarna motsvarar cirka fem procent av de globala lagren av elfenben, enligt AFP.

Nyhetsbyrån uppger att bara elefantbetarna skulle kunna inbringa motsvarande 800 miljoner kronor om de såldes på svarta marknaden. Värdet på noshörningshornen, som per kilo är dyrare än både guld och kokain, uppskattas till motsvarande över 600 miljoner kronor.

Inget värde

Men från kenyanskt håll vill man inte diskutera djurdelarnas ekonomiska värde.

– Vi anser inte att elfenben har något inneboende värde, och därför kommer vi att bränna alla våra lager för att demonstrera för världen att elfenben bara är värdefullt för elefanter, säger Kitili Mbathi, chef för Kenya Wildlife Service (KWS), ett statligt bolag med ansvar för att skydda landets djur- och växtliv, till AFP.

Final för möte

Den symboliska brasan på savannen i Nairobis nationalpark blir finalen för ett möte där afrikanska ledare och delegater från en rad länder utanför Afrika diskuterat problemet med tjuvjakt på kontinenten.

Enligt den kenyanska tidningen Daily Nation deltar sammanlagt omkring 170 delegater i mötet, kallat Giants club, som äger rum i en lyxig hotellanläggning i staden Nanyuki. Förutom president Kenyatta deltar ledare som Gabons president Ali Bongo och Ugandas president Yoweri Museveni. Även den brittiska skådespelerskan Elizabeth Hurley hör till deltagarna, enligt tidningen.