Fakta: Givarkonferensen i London

Kriget i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt över 260 000 människoliv och drivit över 4,6 miljoner syrier på flykt.

Givarkonferensen arrangeras av Tyskland, Storbritannien, Kuwait, Norge och FN. Förhoppningen är att samla in cirka 9 miljarder dollar (cirka 76 miljarder kronor) till de drabbade – 7,7 miljarder dollar till hjälp inne i Syrien och 1,2 miljarder dollar till länder i regionen som påverkats av flyktingströmmarna.

Ledare från mer än 70 länder deltar på konferensen, bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron, FN-chefen Ban Ki-Moon och Kinas utrikesminister Wang Yi. Från Sverige kommer såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström.

Den svenska regeringen har avsatt 1,7 miljarder kronor under åren 2016–2020 i sin regionala strategi för Syrienkrisen.

Fakta: AFP, regeringen och Supporting Syria and the region

Under tung polisbevakning samlas i dag toppolitiker från mer än 70 länder i ett mulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

– Att erbjuda hopp är det bästa sättet att sakta ner massutvandringen av utbildade syrier och förhindra radikalisering av en förlorad generation, säger FN-chefen Ban Ki-Moon i sitt inledningsanförande.

Den svenska regeringen har sedan tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven ska i sitt tal på konferensen presentera nya bidrag till humanitära insatser inne i landet.

– Statsministern kommer att meddela att vi bidrar med ytterligare 350 miljoner kronor i humanitära insatser, förutom de 1,7 miljarder som ingår i vår femåriga Syrienstrategi, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

"En känsla av hopp"

Storbritannien lovar närmare 15 miljarder svenska kronor i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, uppger premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tyskland och Norge, som också står som värdar för mötet, lovar att bidra med drygt 21 respektive 14 miljarder kronor.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situationen för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internationella samfundet, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Tyskland å sin sida bidrar med nära 22 miljarder kronor innan 2018, uppger förbundskansler Angela Merkel, enligt Reuters.

Glöm inte de lidande i Syrien

Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för "en förlorad generation" av barn, som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

– Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.