Fakta: Bränderna i Indonesien

Indonesien har vid flera tillfällen drabbats av väldiga skogs- och markbränder. De värsta inträffade 1982–83 och 1997–98, då väderfenomenet El Niño var extra kraftfullt.

Bränderna ger upphov till enorma utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Under 1997, då åtta miljoner hektar skog och mark eldhärjades, ledde bränderna till utsläpp på drygt fyra miljarder ton växthusgaser, ungefär lika mycket som hela EU släppte ut samma år.

Så sent som på 1960-talet var fortfarande 82 procent av landets yta täckt av regnskog. Idag, efter decennier av skogsskövling, återstår mindre än hälften.

Källa: Globalfiredata, Nature

Det är ofta företag inom palmolje- eller skogsindustrin som anlägger bränderna, för att bereda plats för nya planteringar. Och dessa företag har tagit emot mångmiljardbelopp i lån från bankerna, enligt en ny rapport som nyhetsbyrån Reuters skriver om.

Under perioden 2010–2015 fick 50 företag i de berörda sektorerna motsvarande minst 38 miljarder USA-dollar (omkring 330 miljarder kronor) i lån och kreditlöften från bankerna, enligt rapporten från miljöorganisationerna Rainforest Action Network (RAN) och Tuk Indonesia samt analysföretaget Profundo.

Slipper undan

Enligt organisationerna kan de förödande skogs- och markbränderna i Indonesien 2015, och de nya bränderna i år, ses som en följd av den omfattande utlåningen.

– Men än så länge har ingen av finansiärerna hållits ansvariga, säger Retno Winarni vid Tuk Indonesia till Reuters.

Nyligen anklagades ett av de palmoljeföretag som är verksamma i Indonesien, det koreanskägda konglomeratet Korindo, för att skövla regnskog och sedan systematiskt sätta eld på de avverkade områdena. Enligt de miljöorganisationer som ligger bakom beskyllningarna är syftet att utvidga palmoljeplantager.

Korindo har tillbakavisat anklagelserna och i stället skyllt bränderna på lokalbefolkningen.

Grannländerna kritiska

Den tjocka, skadliga röken från bränderna påverkar även Indonesiens grannländer – i fjol nådde röken så pass långt norrut som Thailand. Exempelvis Malaysia har riktat kritik mot den indonesiska regeringen, och hävdat att den inte gör tillräckligt för att få bukt med bränderna.

Hittills i år har Indonesien dock både skärpt lagarna och gripit hundratals personer som misstänks för inblandning i bränderna, enligt AFP.

Men, konstaterar nyhetsbyrån, det är inte alltid som lagändringar får effekt i landet som består av över 17 000 öar, där makten är decentraliserad och korruptionen utbredd.