Fakta: Malawi

Yta: 118 000 kvadratkilometer (som Lappland och Ångermanland tillsammans)

Antal invånare: 17 miljoner (2014)

Huvudstad: Lilongwe, 724 000 invånare (uppskattning 2010)

Stats- och regeringschef: president Peter Mutharika

BNP per person: 253 USA-dollar 2014 (Sverige 59 000)

Förväntad livslängd: 55 år

Malawis utveckling hindras av låg utbildningsnivå, dålig tillgång på naturresurser, aidsepidemin, ett stort beroende av råvaruexport, korruption och bristande politisk vilja.

Källa: UI

Torka, översvämningar och nu torka igen. Väderfenomenet El Niño har drabbat Malawi i södra Afrika hårt och hungersnöden är ett faktum. FN:s matorgan WFP ber nu om 320 miljoner kronor, annars måste dess utdelning av mat och pengar avbrytas redan i mars.

Stapelgrödan majs borde ha kommit i jorden vid det här laget, men i många fall har det inte gått eller så har odlingen slagit fel. Regnen har uteblivit och marken är för torr.

Förra året var det likadant. Skörden minskade med 30 procent och nu spås den minska med minst lika mycket, enligt Alarik Sandrup, landchef för hjälporganisationen We Effect (tidigare Kooperation utan gränser).

Blad och rester

– Nu är maten slut både i hemmen i de privata lagren och i de statliga strategiska lagren. Majspriserna stiger väldigt mycket och det är svårt att få tag på majs, säger Sandrup på telefon från huvudstaden Lilongwe till TT.

Hans bild bekräftas av WFP, som talar om majspriser som stigit med upp till 175 procent. En del malawier tvingas äta de blad som omger majskolvar – djurfoder i vanliga fall – enligt WFP.

– Vi ser barn som plockar upp matrester som har slängts och vi ser exempel på barn som har dött av matbrist, säger Sandrup.

Omodernt jordbruk

Mat behövs inte bara akut. Torka kommer att drabba landet fler gånger, så We Effect och andra organisationer försöker nu rusta jordbruket för framtiden. Sandrup beskriver jordbruket som mycket omodernt. Han hoppas att torkan motiverar bönderna att ta till sig bättre odlingsmetoder, som inte utarmar och torkar ut jorden, och grödor som kompletterar majsen. Organisationen delar nu ut utsäde för sötpotatis, kassava och ögonbönor – grödor som är torktåliga och kan sås nu.

Det positiva är att omställningen inte är dyr.

– Man skulle mycket väl kunna producerad tillräckligt med mat i det här landet om man bara bedrev jordbruket på rätt sätt, säger Sandrup.

Enligt radiokanalen Voice of America (VOA) kritiseras regeringen för att inte ha förutsett effekterna av El Niño. VOA rapporterar också att Malawis jordbruksminister avfärdar att det råder matbrist i statens lager.