Fakta: Gul hud

Gula febern är en virussjukdom som angriper levern och sprids av samma myggor som även sprider zika och dengue.

Många drabbade får endast milda symtom, medan andra insjuknar med hög feber, huvud- och muskelvärk. Leverpåverkan kan göra att huden och ögonvitorna färgas gula, därav namnet gula febern. Bland dem som får svårare symtom är dödligheten omkring 50 procent.

Källa: Reuters och WHO

Vid sidan av medieuppmärksamheten kring sommar-OS och spridningen av zikaviruset i Sydamerika pågår ett annat, betydligt dödligare utbrott av gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa i Afrika.

För att stoppa smittspridningen lanserade de kongolesiska myndigheterna en vaccinationskampanj den 17 augusti. På bara tio dagar skulle hela Kinshasas befolkning – 10,5 miljoner personer – vaccineras.

Läkare utan gränser tilldelades tre förorter till Kinshasa med cirka 800 000 människor, områden där 100 vaccinationsstationer sattes upp.

– De första dagarna var helt galna. Vid den station jag var på vaccinerade vi 6 000 personer på nio timmar. En lugn dag kanske det "bara" var 450 stycken, säger Lian Green-Brzezinska, logistiker på Läkare utan gränser, på plats i huvudstaden.

Lördag har angetts som kampanjens sista dag.

– Hur det har gått för de andra organisationerna vet jag inte, men för vår del har det gått bra och jag tror att vi är uppe i runt 800 000 totalt, säger Lian Green-Brzezinska.

"Riktigt allvarligt"

Även i grannlandet Angola, där utbrottet började i december förra året, pågår kampanjer för att stoppa smittan.

Framför allt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, är det smittspridningen i de stora städerna man vill komma åt.

– Gula febern har funnits länge i de här länderna. Ett utbrott uppkommer oftast när en mygga smittats av en apa, som för smittan vidare till någon på landsbygden. Nu däremot har vi fått en situation där människor smittar varandra, med hjälp av myggor, i städerna och då kan det bli riktigt allvarligt, säger han.

Gula febern är en virussjukdom som framför allt sprids av den så kallade gula febern-myggan (Aedes aegypti), som även sprider dengue och zika.

Farligare än zika

– Men gula febern är mycket farligare. Många får lindrig sjukdom, men ganska många får svåra symtom med leverpåverkan som följd och då är dödligheten rätt hög, säger Anders Tegnell.

Något botemedel finns inte, bara ett förebyggande vaccin. Men på grund av tidigare insatser är det ont om vaccin. Att tillverka nytt tar ett år, varför WHO rekommenderat att minsta möjliga dos, en femtedel av standarddosen, ska användas. Detta tros ge ett tillfälligt, men inte livslångt, skydd.

På onsdag, den 31 augusti, ska WHO:s kriskommitté träffas för att diskutera situationen.