En mycket hård vind har dragit in över Lapplandsfjällen och Norrbottens läns inland under söndagskvällen. SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

– Stormstyrka väntas i byarna. Det kommer att hålla i sig under hela natten men lugna sig under måndagsmorgonen. Då blir det blåsigt men inte varningsläge, säger Jesper Blomster, meteorolog vid SMHI.

Det kommer dock inte att vara "jättelugnt", betonar Blomster. Först på tisdag avtar vinden i styrka.

Milt väder

– I fjällen kan det också falla snö på bergstopparna, men luften är ganska varm så snön kommer förmodligen inte att lägga sig. Det kommer mestadels att bli regn, säger Blomster.

Inga tecken tyder på att någon vargavinter skulle vara i sikte, inte inom den närmsta tiden i alla fall. Det blir snarare fortsatt höstväder med tvåsiffriga plusgrader i mellersta Norrland och nedåt landet.

– Den relativt milda sydvästliga vinden fortsätter att svepa upp mot landet. Så det blir hyfsat milt. Det blir ungefär samma visa hela veckan.

Någon grad kallare

Det kan bli någon grad kallare i hela landet i slutet av veckan. I de allra nordligaste delarna av landet kan det dessutom bli minusgrader på dagen.

– Men det har varit varmare än vanligt. En och annan mätstation har sannolikt slagit halvrekord. Det har ju varit tvåsiffriga plusgrader hela hösten.