– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet efter det som har hänt.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT om att Lars Leijonborg avgår som styrelseordförande för Karolinska institutet.

Fakta: Flera utredningar

Det pågår flera utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Sverige.

I veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Denna utredning visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.

På måndag presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande. Denna utredning leds av Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen.

Källa: Kjell Asplund och Karolinska institutet.

Bakgrund: Skandalen kring Macchiarini

Skandalen kring "stjärnkirurgen" Paolo Macchiarini och hans verksamhet på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har fått många att avgå från sina poster.

Först ut var dåvarande rektorn för KI, Anders Hamsten, som avgick från posten i februari. Några dagar senare avgick även rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke och dekanen för forskning, Hans-Gustaf Ljunggren.

Alla tre hade tidigare friat Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk – trots att den oberoende granskaren Bengt Gerdin kommit fram till att det förekommit oredlighet i forskning (fusk).

I samma veva tvingades även Urban Lendahl, sekreterare i KI:s Nobelkommitté, avgå.

Först en månad senare, i mars 2016, fick även Macchiarini sparken. Men inte på grund av de kontroversiella luftstrupsoperationerna utan för att ha lämnat felaktiga uppgifter i sitt CV, inte redovisat sina bisysslor och för att ha skadat KI:s rykte.

I onsdags presenterade Kjell Asplund sin utredning av Karolinska universitetssjukhusets roll i affären, varpå sjukhusdirektören omedelbart kom överens med två klinikchefer att ta "time out". De båda klinikcheferna hade i perioder varit Paolo Macchiarinis närmaste chefer på sjukhuset.

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) är nöjd med att Lars Leijonborg avgår.

– Jag tycker att det är bra att han tar sitt ansvar och lämnar ordförandeskapet på Karolinska institutet efter det som har hänt, säger Hellmark Knutsson till TT.

Hon hade ett samtal med Leijonborg på fredagen, då han redogjorde för ett samtal han haft med juristen Sten Heckscher, som utreder KI. Rapporten kommer på måndag och väntas innehålla kritik mot styrelsen.

– Den har jag ännu inte sett, men vad som framgick av det samtalet var att man bland annat pekar på styrelsens ansvar när det gäller hur Karolinska institutet har fungerat, vilket i det här fallet har lett fram till att människor har farit illa. Det har ju skadat förtroendet för både Karolinska institutet och för svensk medicinsk forskning, säger Hellmark Knutsson.

Hur KI agerade

I utredningen har Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, och hans kollegor Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg granskat Macchiarini-fallet. Kirurgen Paolo Macchiarini var 2010–2016 anställd på KI. Relativt tidigt uppkom misstankar om forskningsfusk och andra oegentligheter. Utredarna tar ställning till hur KI agerade med anledning av misstankarna.

Leijonborgs egen förklaring till avgången:

– Jag har fått en kort föredragning av rapporten av Sten Heckscher och han har uttryckligen sagt att rapporten i sig inte föranleder att jag avgår. Det var Sten Heckschers slutsats i alla fall.

"Ändå avgå"

– Jag skulle ändå avgå i april och med tanke på det förändringsarbete som nu väntar, är det bättre om någon som ska sitta längre än jag får sköta det, fortsätter Leijonborg.

TT: Vad tycker du själv om ditt och styrelsens agerande?

– Jag har egentligen inget mer att säga.

Leijonborg – även före detta ledare för Folkpartiet (nu Liberalerna) samt högskole- och forskningsminister – meddelade först sin avgång i ett mejl till TT.

"Förväntat mig"

"Även om styrelsen inte får lägga sig i forskningen, och därför inte har något direkt ansvar för Macchiarini-affären, finns det mycket annat i de omgivande systemen som måste ändras. Där har styrelsen naturligtvis ett stort ansvar", skriver Leijonborg bland annat.

I februari gick bland andra Nobelpristagaren och professor emeritus Arvid Carlsson till hårt angrepp mot de politiska beslut som man ansåg bäddade för Macchiarini-affären, och som handlar om hur anslag fördelas mellan universiteten. Ett system Leijonborg som minister varit ansvarig för.

– Det hade jag förväntat mig. Jag är lite förvånad över att det kommer så sent, säger Carlsson till TT om Leijonborgs avgång.