Fakta: Känt i över ett år

Public servicebolaget Yle avslöjade redan i mars förra året att utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka före sin ministertid var inblandad i ett holdingbolag som bildats för skatteplanering.

Dåvarande statsministern och numera finansministern Alexander Stubb, som liksom Toivakka representerar konservativa Samlingspartiet, såg då inte hennes ägande i bolaget som något problem.

Toivakka ägde familjeföretaget tillsammans med sin man, när holdingbolaget i Belgien bildades 2007. Hon och hennes man utgjorde familjeföretagets styrelse. 2008 lämnade hon styrelsen. Hon säger att det är hennes man som driver verksamheten.

Toivakka är 55 år. Hon var utrikeshandels- och Europaminister i Stubbs regering från juni 2014 till maj 2015. Innan dess var hon riksdagsledamot sedan 2007.

Källa: Yle

Toivakka, som representerar konservativa Samlingspartiet, säger sig inte ha haft kännedom om skatteplaneringen. Men hon medger nu att hon hade ett juridiskt ansvar som styrelsemedlem när holdingbolaget bildades 2007. De enda styrelsemedlemmarna var hon och hennes man.

Toivakka säger att det är hennes man som sköter verksamheten och att hon inte haft insyn i den. Hon lämnade styrelsen 2008.

Anklagad för lögn

Ministern har hamnat i blåsväder för att hon i tisdags anklagade den socialdemokratiske riksdagsledamoten Timo Harakka för att ljuga om hennes anknytning till skatteplanering. Det skedde under en riksdagsdebatt om skatteflykt via brevlådeföretag i Panama.

– Jag personligen har inte varit med i några arrangemang, sade Toivakka och uppmanade Harrakka att "kontrollera fakta innan ni ljuger här i salen".

I onsdags fortsatte ordväxlingen när Harakka i Yles A-studio antydde att Toivakka kan ha vilselett riksdagen. På torsdagen gjorde hon en pudel.

Ber om ursäkt

– Jag ber om ursäkt, ifall jag har vilselett i den här rollen genom att säga att jag inte har varit med, för naturligtvis, när saken betraktas i juridiskt hänseende, var jag medlem i bolagets styrelse och ansvarig för verksamheten.

Socialdemokraterna, som är i opposition, släppte naturligtvis inte taget.

Gruppledaren i riksdagen Antti Lindtman säger att han ser allvarligt på att ministern gett riksdagen felaktig information.

– Det är bra att ministern har medgett det inträffade. Samtidigt är vi besvikna över att hon inte på eget initiativ har korrigerat de felaktiga uppgifter hon gett riksdagen, utan gjorde det först när fakta och uppgifter i ärendet blev offentliga, säger han till nyhetsbyrån FNB.